OBA kártalanítás feltételei és a kifizetés menete

Kevés kényesebb téma létezik, mint az ember pénze. Főként akkor, ha az összes vagyonról, megtakarításról van szó, ami a teljes létbiztonságot jelenti. Éppen ezért próbálunk jó pénzügyi döntéseket hozni, biztonságosan bankolni. De sosem lehet tudni, mikor üt be a krach: hiszen mind hallottunk már a banki csődről. A kérdés az, hogy mi történik a pénzünkkel abban az esetben, ha a pénzintézet fizetésképtelenné válik? A választ az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA adja. De mikor tudhatjuk biztonságban a banki vagyonunkat, és mit kell hozzá tenni? Az OBA kártalanítás feltételei.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) jelentése

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 1993-ban alakult meg. Egy olyan állam által fenntartott alap, amelynek feladata a banki betétesek védelme és a pénzügyi stabilitás fenntartása. Az OBA biztosítja, hogy ha egy bank fizetésképtelenné válik, az ügyfelek betétei biztosítottak legyenek, így az ügyfelek kártalanítást kapnak az ott elhelyezett megtakarításukért. Az OBA finanszírozása a bankok által fizetett díjakból származik, és a betétesek számára ingyenes védelmet biztosít. Az OBA fontos szerepet játszik a banki rendszer stabilitásának megőrzésében és az ügyfelek bizalmának megerősítésében.

Története során az OBA közel 180 ezer betétest kártalanított, összesen 267 milliárd forint összegben. A Sberbank károsultjai között például közel 150 milliárd forintot osztott ki 2022-ben.

Az OBA célja

Az OBA célja, hogy biztosítsa a bankbetétek biztonságát a bankcsőd kockázatával szemben. Ha egy bank nem képes visszafizetni a betéteket, az OBA garanciája védi az ügyfeleket, akiknek 100 000 euróig fizet kártalanítást bankonként és betétesenként. A betétbiztosítási rendszer létrejöttével az OBA lehetővé teszi, hogy a bankszámlákon elhelyezett szabad pénzállomány és a bankbetétek továbbra is biztonságban maradjanak, megőrizzék a betétesek bizalmát.

Az OBA működése

Az OBA független igazgatótanács irányítása alatt áll, amelyben a hazai pénzügyi szektor minden szereplője képviselteti magát. Az OBA gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, és beszámolással tartozik az Országgyűlésnek. Bár az OBA nem hatóság, jogkörökkel rendelkezik a feladatai ellátása érdekében, és szorosan együttműködik a pénzügyi szabályozó szervezetekkel. Az OBA a tagintézetek rendszeres befizetéseiből és a vagyon hozamából finanszírozza a működését. Ha egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt a bankbetét nem vehető fel, akkor az OBA 10 munkanapon belül kártalanítást fizet az ügyfélnek. A kártalanítás betétesenként legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet. Ha azonban a betét elkülönített számlán került elhelyezésre, akkor a felső összeghatár további legfeljebb 50 000 euróval növekedhet.

Az OBA betétbiztosítása minden hitelintézetre külön-külön érvényes, így, ha egy betétes több pénzintézetnél helyezi el a pénzét, mindenütt biztosítva van. Az OBA kizárólag a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzéséről szóló törvényben meghatározott módon beazonosított betétesek betétei után fizet kártalanítást.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) azokban az esetekben nyújt kártalanítást, amikor a bankok fizetésképtelenné válnak.

oba kártalanítás feltételei

OBA kártalanítás feltételei

A jó hír, hogy ügyféloldalról semmi különöset nem kell tenni az OBA kártalanítás igénybe vételéért, amennyiben az megilleti az adott személyt. Viszont nem árt figyelemmel lenni pár dologra: például arra, hogy hol bankolunk, és a pénzintézet rendelkezik-e a banki garanciával. Napjaink divatos fintech cégei nagyon innovatívak, de az OBA védelem nem biztos, hogy kiterjed rájuk, így bankcsőd esetén nincs akkora biztonságban a pénzünk, mint egy, az állam által védett pénzintézetnél.

Érdemes továbbá a vagyonunkat több helyen, diverzifikáltan kezelni a maximalizált 100 000 eurós biztosítottsági összeg érdekében. Az ügyféladatoknak pedig célszerű naprakésznek lenniük, a gördülékeny ügyintézés érdekében. Ez az ügyfeleknek a leginkább érdeke, hiszen így sokkal gyorsabban és könnyebben beazonosítható, hogy az adott személy jogosult a kártalanítás kifizetésére. A bankok számára pedig kötelezettség is, az új pmt. törvény értelmében, hogy az ügyfelek átvilágítása megtörténjen.

Az OBA garancia hatálya: kinek jár a kártalanítás?

Az OBA garancia automatikus és önerejű, az ügyfeleknek nem szükséges külön kérelmezni a kifizetést. Az OBA kártalanítás feltételei:

  • a banknak OBA-tagsággal kell rendelkeznie,
  • a betétek elhelyezése lehetséges intézményekre vonatkozik (bankok, lakás- és takarékpénztárak, takarékszövetkezetek és hitelszövetkezetek),
  • a bank ügyfele pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényben előírt módon beazonosított kell legyen.

Az OBA-garancia bankszámlákra, folyószámlákra, betétszámlákra, betéti okiratokra és fizetési számlákra terjed ki. A kártalanítás a számlákon érvényes kamatokra is vonatkozik.

Az OBA-garanciával védett bankok listáját az OBA rendszeresen frissíti. Az OBA-biztosítás tényét egy meghatározott jellel fel kell tüntetni a banki termékek kondíciós listájában vagy egyéb terméktájékoztatójában.

Az OBA által biztosított bankbetétekre vonatkozó jelzés:

OBA bankbetét biztosítás

Kinek nem jár?

Érdemes tisztában lenni vele, hogy az OBA kártalanítás nem terjed ki az összes megtakarítási formára. Részvényekre, befektetési jegyekre így például nem érvényes. Egy értékpapírszámla nem számít védettnek az OBA által.

Mikor fizet kártalanítást az OBA?

Azóta, hogy 2008-ban megemelték a kártalanítási összeget, már nem szükséges önerőt előteremteni a kártalanításhoz, és nem kell külön kérelmezni sem, mert automatikusan jár minden betétért.

OBA kártalanítás összege és értékhatára

A kártalanítás összege törvényben meghatározott mértékű, betétesenként és egy adott bankra vonatkozóan. A kártalanítás felső határa számlatulajdonosonként 100 000 euró, ha forintban fizetik ki, az MNB által megállapított devizaárfolyamon számítják ki a kártalanítás időpontját megelőző napon. Az OBA biztosítás minden hitelintézetre külön érvényes, így ha egy betétes több helyen helyezi el a pénzét, mindenhol biztosítva van a törvény által meghatározott összeghatárig.

Az OBA biztosítja az egyes betétesek által a hitelintézeteknél elhelyezett megtakarításokat, beleértve a devizában tartott megtakarításokat is. Tehát nemcsak forintban elhelyezett betétekre vonatkozik, hanem az euróban, vagy az OECD tagállamainak fizetőeszközében elhelyezett betéteket is védi. Az OBA az elhelyezett devizabetéteket az ország hivatalos fizetőeszközében téríti vissza.

Az OBA kártalanítás menete

Az OBA kártalanítási folyamata automatikus. Az OBA általában az elhelyezett betétek visszafizetését szervezi meg, azaz a betéteseknek nem kell külön intézkedniük a kártalanításért. A meghatározott összegű kártalanítás utalása körülbelül 10 munkanapon belül történik.

A kártalanítás lépései és folyamata:

  • 0. nap: a kártalanítást meghatározó határozat kiállítása.
  • 1-2. nap: a közvélemény tájékoztatása a kártalanítás összegéről.
  • 1-5. munkanap: a lementett ügyféladatok feldolgozása.
  • 5-10. munkanap: pénzügyi kifizetések elindítása.
  • 11. munkanap: utógondozási szakasz.

Ajánló