Offshore bankszámla – minden, amit tudni érdemes

2020. október 04.

offshore bankszámla

Gondolkozott már rajta, hogyan tárolhatná biztonságosan a pénzét, vagy éppen csökkenthetné az adóterheit?

Van egy rossz hírünk: az adóelkerülés a világ összes országában illegális. Nincs arra mód, hogy elrejtse a megkeresett pénzét az adóhatóságok elől.

Arra viszont van mód, hogy megvédje a nehezen megkeresett pénzed a legsúlyosabb adókulcsoktól – anélkül, hogy ezt rejtegetnie kellene.

A vagyonát nagyon nem ajánlott egy helyen tartani – ilyenkor ugyanis nagyobb a kitettség az adott pénzintézetnek, vagy éppen magának az országnak. Egy, vagy akár több offshore bankszámla viszont segíthet abban, hogy ha a fő bankszámlájával bármi váratlan dolog történik, a pénze többi részét biztonságban tudhassa.

Mire jó egy offshore bankszámla?

Nem érdemes tagadni, az offshore bankolásnak nincsen jó hírneve. Viszont ez a gyakorlatban nem feltétlenül törvénytelen tevékenységet jelent: nincs semmi akadálya annak, hogy valaki nemzetközi bankszámlát nyisson, és éljen az adott ország adta akár jóval kedvezőbb feltételekkel, teljesen legális módon.

Biztonság

A 2008-as válság súlyos károkat okozott a gazdaságban, viszont nem mindenkit érintett ugyanolyan rosszul. Jellemzően azok jöhettek ki a helyzetből a legjobban, akik több helyen tartották a vagyonukat, így ha valahol csökkent is a pénzük értéke, lehetett olyan nemzetközi bankszámlájuk, amit kevésbé viselhetett meg a válság.

Nem is kell messzire menni egy saját példáért: 2011-ben a magyar kormány gyakorlatilag államosította a magánnyugdíjpénztárakat olyan módon, hogy aki ragaszkodott az általa magánnyugdíjpénztárban félretett összeghez, az elesett a várható állami nyugdíjtól.

Ellenben a külföldön tárolt pénzekhez lényegesen nehezebb, vagy akár lehetetlen hozzáférnie az államnak. De biztonságot jelenthet volt házastársakkal, vagy korábbi üzleti partnerekkel szemben is.

Jobb hozamok

Érdemes körbenézni, milyen átlagos hozamokat kínálnak a hazai bankok: jellemzően 1-3% körüli értékekkel találkozhatunk. Nemzetközi szinten ellenben nem ritka a nagyobb, akár évi 10% hozam sem: csak a megfelelő országot kell kiválasztanunk a vagyonunk tárolására.

Stabilabb deviza

Már azért is megérheti egy nemzetközi bankszámla, hogy költséghatékonyan tarthassuk más devizában a pénzünk. A magyar forint például különösen rosszul reagált a koronavírus gazdasági hatásaira, amivel rövid időn belül több történelmi mélypontot is döntött.

Egy ilyen helyzetben az is segíthet stabilizálni az anyagi helyzetünk, ha egy nemzetközi szinten stabilnak számító devizára váltjuk át vagyonunk egy részét – és nem aranyban, vagy ékszerben próbáljuk meg tárolni azt, amit el is tulajdoníthatnank tőlünk, ha nem elég biztonságosan tároljuk.

Könnyebb adóoptimalizálás

Egy nemzetközi bankszámla az adózás terén is járhat előnyökkel – teljesen legális módon. Egy offshore bankszámlára például olyan adókedvezményekre is vonatkozhat, amivel a hazai bankok nem rendelkeznek. Természetesen a megfelelő jogi követelményeket be kell tartanunk, és az adóbevallásokra is oda kell figyeljünk. Ha az adminisztráció rendben van, cserébe nyugodtan élvezhetjük az alacsonyabb adókulcsok előnyeit.

Hogyan nyithatunk offshore bankszámlát?

Egy nemzetközi bankszámla megnyitása előtt természetesen alaposan tájékozódni kell az adott országra vonatkozó feltételekről és törvényekről. Miután megbizonyosodtunk róla szakértő segítségével, hogy jó úton járunk, a számlanyitás jellemzően az alábbi lépésekből áll:

  1. A pénzügyi célok kitűzése: mit akarunk elérni? Nagyobb biztonságot, optimálisabb adózást, vagy szimplán pénzünk diverzifikálását?
  2. Offshore bankolási stratégia megalkotása a célok alapján
  3. Válasszuk ki a célunknak leginkább megfelelő bankot
  4. Nyissuk meg a számlát online módon, vagy személyesen
  5. Helyezzünk el pénzt a megnyitott számlán
  6. Végezzük el a kötelező adminisztrációs teendőket

Online, vagy személyesen nyissunk számlát?

A folyamat mindkét esetben nagyon hasonló: vagy időpontot kell egyeztetnünk, vagy szimplán besétálunk egy bankfiókba, és keresünk egy ügyintézőt. Van, ahol csak ez utóbbi lehetséges, de akadnak külföldi bankok, ahol az online számlanyitás is megoldható, amivel megspórolhatjuk a kiutazást.

Ha van lehetőségük, jobb személyesen ellátogatni egy bankfiókba: így sokkal könnyebben mehet a tárgyalás a feltételekről. Így ugyanis könnyebben megbizonyosodhat róla az ügyintéző, hogy egy megbízhatóan fizető ügyfelet szerezhet az ügyfélkörébe.

Biztos, hogy ez legális?

Egy bankszámla megnyitása és kezelése nem illegális, ha betartjuk a törvényeket. Arra kell odafigyelnünk, hogy mit kezdünk vele – semmi olyat ne tegyünk, amit nem engednek meg a saját országunk törvényei. Ha külföldön tárolunk pénzt, az önmagában nem illegális: ha ezt nem valljuk be, az már az lehet az. Manapság pedig amellett, hogy tiltott is, már közel lehetetlen pénzt elrejteni az adóhatóságok elől.

Hogyan kezdjek bele?

Természetesen egyedül is megpróbálkozhat offshore bankszámla megnyitásával. Lehet, hogy otthonosan mozog a pénzügyek világában, de akkor sem érdemes kockáztatni: lehet, mire utánajár az aktuális feltételeknek egy adott országban, egy másik helyen már kedvezőbb feltételek mellett tárolhatja a pénzét.

Ezért jobb, ha egy olyan szakértőtől kér segítséget, aki a nemzetközi bankolás világában kel és fekszik – és nem csak a korábbi szabályokkal van tisztában, de követi az aktuális változásokat is. 

Ajánló