Az offshore cégalapítás menete és részletei

2020. június 11.

offshore cégalapítás

Mi az az offshore cég?

Az offshore cég fogalma körül sok tévhit kering, így érdemes tisztázni, mi az igazság. A leggyakrabban hallott hiedelem, hogy ez egy egzotikus országban megalapított cég, adóelkerülési céllal – ez azonban a valóság teljes eltúlzása.

A fogalom azt jelenti, hogy a céget olyan országban alapították, ahol a helyi törvények alapján a külföldön végzett üzleti tevékenységből származó bevételeik adómentesek. Adózási kötelezettség viszont így is van, ennek összege viszont általában egy éves fix díjban kerül megállapításra, ami nemzetközi cégek esetén hosszú távon jelentős adóforintok megtakarítását eredményezheti.

Ezért tehát akár egy Magyarországon alapított cég is lehet offshore cég, ha az kizárólag külföldön folytat gazdasági tevékenységet – persze ez anyagilag egyáltalán nem biztos, hogy megéri a hazai adórendszer miatt. Fontos kiegészítés, hogy nem számít gazdasági tevékenységnek egy iroda fenntartása, vagy adminisztratív alkalmazottak foglalkoztatása: tehát offshore cég is nyugodtan fenntarthat irodát abban az országban, ahol a céget megalapították.

Magyarországon jelenleg akkor minősül egy külföldi cég offshore cégnek, ha több, mint 50%-ban tulajdonosa egy magyar cég, és az alapítás országában nem fizet legalább 4.5% mértékű nyereségadót. Ha a külföldi cég többségi tulajdonosa egy magyar állampolgárságú magánszemély, akkor már nem offshore cégről beszélünk.

Az offshore cégek előnyei

A két leggyakrabban emlegetett előny az offshore cégek esetében az adóoptimalizálás, és az adóelkerülés. A kettőből viszont az utóbbi nem igaz: az adó be nem fizetése tiltott, és bűncselekmény. Az adóoptimalizálás viszont azt jelenti, hogy teljesen legális keretek között olyan adórendszer szerint fizetjük be az adót, ami annak a mértékét a törvények szerint megengedhető minimumra csökkenti.

Az adórendszerek ugyanis országonként más és más módon működnek. Sőt, az is segítségünkre lehet, ha ismerjük, milyen a kapcsolata annak az országnak ahol állampolgárok vagyunk, és annak, ahol az offshore céget alapítjuk: gyakran találkozni ugyanis olyan országok közötti egyezményekkel, amik a kettős adóztatás elkerülése érdekében jöttek létre, így akár az is előfordulhat, hogy kiválaszthatjuk, melyik ország rendszere szerint szeretnénk adózni. Így természetesen lehetőség nyílik a számunkra kedvezőbb adózás kiválasztására.

A másik legjobb előny a vagyon védelme. Ha gondoskodunk róla, hogy a befektetéseink, bankszámláink, vagy más vagyonunk tulajdonosa az offshore cégünk legyen, az extra biztonságot nyújthat. A sokszor kedvezőbb adórendszer mellett az offshore cégeket támogató országok ugyanis sokkal szigorúbbak a magánszféra tekintetében, és nehezen, vagy egyáltalán nem engednek betekintést a bizalmas pénzügyi adatokba külföldi szervek, rosszindulatú volt üzlettárs, vagy volt feleség vizsgálódása esetén.

Milyen hátrányokkal járhat egy offshore cég?

Természetesen nem csak előnyökkel kell számolni, az offshore cég önmagában nem egy mindenek felett álló megoldás. Ha ez így lenne, akkor mindenki offshore cégeken keresztül vezetné a vállalkozását, de ahogy látjuk, ez nem így van.

A hazai szabályozások szerint ha az offshore cég ügyvezetője belföldön (azaz Magyarországon) köt szerződést vagy jár el a cég nevében, akkor bizony a hazai mértékek szerint kell adót fizetnie a profitja után. De arra is oda kell figyelni, hogy befizessük a legalább 4.5% társasági adót: ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a külföldi cég ellenőrzött külföldi társaságnak fog minősülni. Ez azt jelenti, hogy a külföldi cég teljes jövedelmét a magyar adórendszer szerint adóztathatják meg.

Figyelni kell még az “alacsony adókulcsú államból származó jövedelem” szabályaira is. Ez arra vonatkozik, ha olyan külföldi cégből szeretnénk osztalékot kivenni, ahol a társasági adó mértéke nem éri el a 9%-ot, és/vagy nincsen Magyarországgal a kettős adóztatás elkerülése érdekében kötött egyezménye. Ilyen esetben a kivenni szándékozott osztalékot magasabb adó terheli.

Természetesen ha mindezeket a szabályokat betartjuk, nem kell tartani a hátrányoktól.

Kinek érdemes offshore céget alapítani?

Ahogy már említettük, nem mindenkinek érdemes belevágnia offshore cég megalapításába. Van viszont néhány vállalkozásfajta, ahol szinte mindig jó választás lehet ez a cégstruktúra. Nézzük ezeket sorban.

Online vállalkozások

Ha a bevételünk legnagyobb része, vagy akár teljes összege online forrásokból származik, az offshore vállalkozás egyértelműen jó megoldás lehet. Hiszen nem vagyunk helyhez kötve, nem kell arra különösebben odafigyelni, hogy országhatárokon kívül folytassunk üzleti tevékenységet, hiszen eleve nemzetközi piactérről van szó, így bármilyen országból üzemeltethetjük a vállalkozást.

A bevételeket például rögzíthetjük egy országban, a weboldalt egy másikból működtetjük, az adókat pedig egy harmadik országban fizetjük be, ahol az számunkra a legkedvezőbb. Így még akár az adminisztrációs folyamatok is egyszerűek lehetnek a nemzetközi működés ellenére, ha a struktúra kezdeti kialakítása után már csak fenn kell tartani a jól működő modellt.

Szellemi tulajdon védelme

A védjegyek és különböző szellemi tulajdonok nem csak létrehozása, de megtartása is egyre nagyobb szerepet kap a modern gazdaságban. Ilyenkor nem elég csak megszerezni a védjegyeket vagy a szabadalmakat, de érdemes olyan ország fennhatósága alatt tartani őket, ami maximálisan ügyel a biztonságukra. 

Ráadásul az sem hátrány, ha például a szabadalom bérbeadása esetén a hasznosítás után minél kisebb mértékű adót kell befizessünk.

Kriptovaluták

A néhány éve még szinte teljesen ismeretlen pénzügyi eszközre már a legtöbb állam rátette a kezét, vagy épp erre készülnek. Ezért érdemes olyan államban tartani a kriptovalutákból származó bevételeket, ahol teljesen legálisan megtehetjük azt, viszont lényegesen kisebb adóteher terheli azt,

Az offshore cégalapítás menete

Bármilyen cégről is legyen szó, az alapítás előtt az alábbi 5 lépést érdemes megtenni:

  1. Határozzuk meg az üzleti céljainkat, és az offshore-ra lépés számunkra legfontosabb okait
  2. Egyeztessünk a témában otthonosan mozgó nemzetközi adószakértővel
  3. Szakértő segítségével válasszuk ki, mely ország(ok)ban szeretnénk céget alapítani
  4. Határozzuk meg az alapítandó cég típusát
  5. Alapítsuk meg a céget

A folyamat során természetesen érdemes szakértővel egyeztetni, hiszen egy indulásnál rosszul megválasztott döntés komoly következményekkel járhat. Érdemes odafigyelni minden jogi feltételre (székhely befogató nyilatkozat, cégtábla készítése stb.) Ha viszont minden szabályt betartva odafigyelünk a részletekre, rendkívül kedvező feltételekkel üzemeltethetjük tovább az új cégünket.

Ajánló