Egy saját vállalkozás létrehozása Magyarországon nem gyerekjáték, ahogy a megfelelő munkaerő megtalálása sem. A Jooble álláskereső portál összegyűjtött néhány hatékony stratégiát, amivel a legjobb alkalmazottakat találhatod meg néhány egyszerű lépésben.

Egy új vállalkozás indítása izgalmakkal és kihívásokkal teli időszak lehet, különösen a megfelelő munkaerő megtalálása szempontjából. Az alkalmazottak kiválasztása és toborzása kulcsfontosságú lépés a vállalkozás sikerének és növekedésének elérésében. Ebben a cikkben azoknak igyekszünk segíteni, akik most szeretnék kipróbálni a vállalkozók világát, és szükségük van a hatékony és megbízható munkaerőre. Álláskeresők számára a Jooble platformján nyíregyházi állások széles tárháza található meg, ahol felmérhető az is, hogy milyen munkaerőből van leginkább hiány Magyarországon.

Jooble: hozd létre a márkád identitását

Keltsd fel a munkakeresők figyelmét! Tűnj ki a tömegből az egyedi márkáddal. De hogyan tudod létrehozni a saját névjegykártyád, amiről mindenki fel fog ismerni?

Először is, tisztázd és határozd meg a leendő vállalkozásod alapértékeit és kultúráját. Mi az, ami megkülönböztet majd téged a többi vállalkozástól? Lehet, hogy innovatív munkakörnyezetet kínálsz, vagy éppen kiemelt hangsúlyt fektetsz a csapatmunkára és az együttműködésre. Legyen szó bármiről, ne titkold, hanem tárd ki a világ elé. A megfelelő kommunikáció a világgal azt jelenti, hogy az emberek megismerik és megértik a te identitásodat, vagyis hozz létre egy weboldalt, legyenek közösségi média profiljaid, ahol egy kultúrát képviselsz és tükrözze a vállalkozásodat.

Amikor álláshirdetéseket publikálsz az olyan online álláskereső oldalakon, mint a Jooble, Gondolj arra, hogy milyen lehetőségeket és előnyöket kínálsz a munkavállalóknak. Legyen szó rugalmas munkaidőről, fejlődési lehetőségekről vagy egy barátságos és támogató munkakörnyezetről, ezek az előnyök vonzóvá tehetik vállalkozásodat a leendő munkatársak számára. 

Használj online álláskereső platformokat

Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő munkaerőt vállalkozásod számára, nem elég a márkahang megtalálása és egy weboldal létrehozása. Hirdetéseket kell létrehoznod, és az online álláskereső platformok használata lehet az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy eljuttasd üzenetedet azokhoz, akik potenciálisan érdekeltek lehetnek a vállalkozásodban. Rengeteg tehetséges és motivált magyar ember keres munkát az interneten keresztül. Az online álláskereső platformok lehetővé teszik, hogy ezekkel az emberekkel kapcsolatba lépj, még mielőtt más vállalatok megtennék, ráadásul a Jooble oldalán például azt is megláthatod, hogy mikor lépett be utoljára az adott munkavállaló az álláskeresői fiókjába, és meghívhatod őket az álláshirdetésed megtekintésére.

Természetesen ne csak a hagyományos álláshirdetésekre gondolj! Az online jelenlét nagyon sokat jelent a bizalom kialakítása szempontjából. Ahogy az első fejezetben is írtuk, építsd ki vállalkozásod személyiségét, mutasd be az értékeit és a kultúráját, szerezz kapcsolatokat és érdeklődőkkel azáltal, hogy aktív résztvevője vagy az social media világának.

A vállalkozásod nem csak egy munkahely, hanem egy olyan hely, ahol az emberek inspirációt és megértést találnak, ahol azért dolgoztok, hogy a világot szebbé tegyétek. Oszd meg a vállalkozásod történetét, üzenetét és inspirálj másokat arra, hogy csatlakozzanak hozzád!

Inspirálj másokat arra, hogy ajánlják a vállalkozásod

Ahhoz, hogy a vállalkozásod vonzza az embereket és sikeresen bővüljön, fontos, hogy hatékony munkaerő-toborzási módszereket alkalmazz. Az egyik leghatékonyabb módszer a jutalék alapú toborzás, amely ösztönzi a már meglévő alkalmazottakat és a közösséged tagjait, hogy segítsenek neked megtalálni a megfelelő embereket.

Képzeld csak el: amikor valaki sikeresen ajánl egy jelöltet, jutalékot kap érte. Mi ez, ha nem a legjobb üzleti stratégia? Hiszen mindenki jól jár, az emberek segíteni fognak neked, és számodra leegyszerűsítő a munkaerő-toborzás folyamatát.

A jutalék alapú toborzásnak számos előnye van: 

  1. segít csökkenteni a toborzási költségeket, mivel nem kell annyi pénzt költened álláshirdetésekre vagy toborzási ügynökségekre;
  2. segít megtalálni a legjobb jelölteket, mivel az emberek, akik ajánlanak valakit, általában jól ismerik azt a személyt, és biztosak az ajánlott személy szakértelmében;
  3. erősíti a közösségedet és a vállalkozásod belső kultúráját. 

Így válaszd ki a legjobb munkaerőt

Ahhoz, hogy biztos legyél abban, hogy a legjobb jelöltet választod ki vállalkozásodhoz, számos módszert alkalmazhatsz.

Az állásinterjúk és személyes találkozók lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről megismerd a jelöltet és beszélgess vele a képességeiről és tapasztalatairól. Az interjú során érdemes referenciákat is kérned az álláskereső korábbi munkáltatójától, ami segít megerősíteni vagy cáfolni az állításokat, amelyeket a jelölt az önéletrajzában vagy az interjún elmondott. Ha szükséges, adj feladatokat vagy teszteket a jelölteknek, hogy megállapítsd, milyen szakértelmekkel rendelkeznek valójában: például egy írásbeli teszt segíthet megállapítani az írási készségeket.

Ezeket a módszereket kombináld a szituációtól függően, hogy teljes körű képet kapj a jelöltek képességeiről és tapasztalatairól. Ne csak az interjúkra és az önéletrajzokra támaszkodj, hanem tegyél lépéseket annak érdekében, hogy valóban megértsd a jelöltek valódi képességeit és tapasztalatait.