A tavasz beköszöntével mindannyiunkat hívogat a természet, és egyre több színben pompázik a táj, amit érdemes fényképezőgéppel is megörökíteni. A tájfotózás lenyűgöző, de kihívásokkal teli műfaj, cikkünkben a kezdő fotósoknak hoztunk segítséget.

Kezdjük a legfontosabbal: tájfotósként a legelső dolgod, hogy tiszteld a természetet. Ha így állsz hozzá, és a növényeket és az állatokat természetes környezetükben, zavartalan módon tudod lefotózni, akkor fognak a legjobb munkáid készülni. Ezeket pedig Vaszonkepem.hu segítségével otthoni dekorációvá is varázsolhatod majd.

Értsd meg a körülötted lévő természetet és készülj fel!

Nem elég kimenni a terepre és céltalanul kattintgatni, a jó képekhez sok ismeret kell. Fordítsd arra időt, hogy megismerd a tájat, amit le szeretnél fotózni, hogy igazán jó képek készülhessenek. 

Ne csörtess végig az erdőn, mert minden állat el fog bújni előled. Jegyezd meg, mikor éri fény az adott területet, mely vadállatok melyik napszakban aktívak, ismerd a veszélyeket, a mérgező növényeket, ne zargasd az élőhelyeket feleslegesen.

Ismerd meg a felszerelést és önmagadat is!

A fotózáshoz sok technikai ismeretre lesz szükséged, ezért alaposan tanulmányozd a fényképeződet, annak minden beállítását és a variálható kiegészítőket. De még ha egy jobb minőségű okostelefon kamerájával is állsz neki a természetfotózásnak, akkor sem elhanyagolható, hogy ismerd az alábbi fogalmakat és el tudd őket helyezni a fotózás rendszerében:

  • Vaku
  • Automata fókusz
  • Záridő
  • Zársebesség
  • ISO
  • Blende vagy rekesz

Lehet, hogy szükséged lesz állványra vagy tripodra is, ha például hosszú ideig kell egyhelyben maradnod a tökéletes kép elkészítése érdekében. Ezekhez ajánlunk a figyelmedbe Youtube-videókat, szakkönyveket vagy akár tanfolyamokat is. A fotózás alapismeretein túl magadat is meg kell ismerned, tudd meg, miben vagy jó és melyek a gyenge pontjaid. Gyakorolj sokat, ne csüggedj, ha az első pár alkalommal nem sikerülnek jól a képek. Először a kertben és a ház körül próbálkozz, mielőtt terepre mennél.

Legyél türelmes és nyitott!

Édesanyám évek óta foglalkozik tájfotózással, egy-egy alkalomról 100-200 darab képpel tér haza, melyek közül “Az Igazinak” csak egyet vagy kettőt tart. Mindig elmeséli, hogy általában az a kép lesz a befutó, amit csak úgy sebtében elkattintott, nem is gondolva arra, hogy jól sikerülhet. Légy türelmes magaddal – és a természettel is. Te alkalmazkodj hozzá, hiszen fordítva ez nem működik.

Vigyél magaddal vizet és ennivalót, és készülj fel arra, hogy sokat kell majd sétálnod, esetleg csúsznod-másznod a domboldalon, vagy patakokban gázolnod, mindezt a tökéletes fotóért. Hiszen ha nem vagy ezekre hajlandó, akár otthon is maradhatnál volna a meleg lakásban – de akkor ki lőtte volna ezt a páratlan fényképet az ágon ülő cinkepárról?