Az újév napja mindig a fogadkozásoké. De vajon mennyire lesz tartós az elhatározásunk? A legtöbb esetben csak 1-2 hónapig tudjuk követni kitűzött céljainkat, utána feladjuk a próbálkozást.

Hogy ezt elkerüljük, célszerű olyan dolgot elhatározni, ami hosszú távon is bennünket szolgál. A legjobb mód erre, ha személyiségünk fejlesztésébe fektetünk energiát. Ehhez kiváló segítséget nyújthat például a thebrightacademy.hu asszertív kommunikációs tréningje. Sőt! Mondhatnánk, hogy ezzel érdemes kezdeni az önfejlesztés folyamatát. 

Nézzük, mit kell tudni erről a képzésről és azt, hogyan alkalmazható az itt szerzett tudás a gyakorlatban!

Mit jelent az asszertív kommunikáció kifejezés?

Az asszertív kommunikációt tartják a lehető leghatásosabb módszernek akkor, ha a határok meghúzásáról van szó. Sokan alárendelődnek egy kapcsolatban – legyen az magánjellegű vagy munkahelyi –, és behódolnak a másik félnek. De előfordul az is, hogy valaki folyton uralni szeretné a másikat, parancsolgat, utasít, ellentmondást nem tűrően fejezi ki kívánságait, nem hallja meg a felé irányuló kéréseket.

Egyik mód sem jó. A cél az önérvényesítés kell legyen, de oly módon, hogy a beszélgető partnerrel ne kerüljünk konfliktusba, ne kommunikáljunk se alá-, se fölérendelt viszonyból: egyenrangú félként tekintsünk egymásra.

Az asszertív kommunikáció ezt teszi tulajdonképpen lehetővé: segít megérteni a másik nézőpontját, érzéseit, de nem engedi, hogy teljesen bevonódjunk a problémába. Általa könnyebben meghúzhatjuk a határokat, így kevésbé leszünk stresszesek.

Ezt hol lehet megtanulni?

Sajnos az asszertív kommunikáció nem iskolai tananyag, így nehezen elsajátítható. A neten számos leírás olvasható róla, azonban célszerűbb egy gyakorlatorientált képzésen részt venni, ha igazán jól akarjuk működtetni a módszert.

Kiváló lehetőség erre a The Bright Academy online tanfolyamai között is megtalálható asszertív kommunikációs tréning, amely akár azonnal el is kezdhető: többórás videó és 17 oldalnyi szöveg segít a megértésben.

A tréning anyaga egyébként korlátlan ideig hozzáférhető, ezért az év folyamán bármikor felfrissítheted a tudásod. Legyen a módszer elsajátításának mikéntje a célod 2024-re!

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Egyszerűnek tűnik a feladat, de valójában kell némi önismeret és sok-sok gyakorlás ahhoz, hogy tökéletesen alkalmazd kapcsolataidban az asszertív kommunikációt.

A legfontosabb, hogy tanulj meg értőn figyelni a másikra, meghallani, amit valójában mond. A szavai mögé látni, nem ítélkezni. Ugyanakkor saját érzéseidet is meg kell tanulni kifejezni, de nem sértő módon.

Ehhez az úgynevezett én-üzeneteket használjuk. Azt mondd el, mit érzel, amikor valaki megbántott, és ne a másikat vádold. Amennyiben nézeteltérés alakulna ki köztetek, törekedj a kompromisszumra, tegyél fel kérdéseket, amellyel a megoldás kézenfekvő lehet.

Valóban nem egyszerű az asszertív kommunikációt alkalmazni, de a The Bright Academy tanfolyamán hasznos technikákat sajátíthatsz el, csak nyerhetsz vele!