Tartózkodási engedély megszerzése: hova és hogyan?

2020. május 12.

tartózkodási engedély

Bár hazánk bővelkedik a természeti kincsekben és különleges helyek Magyarországon is szép számban akadnak, manapság — főleg az internetes vállalkozások vagy a távmunka népszerűvé válása miatt — egyre többen döntenek úgy, hogy más országba helyezik át székhelyüket.

A tartózkodási engedély megszerzése egyenes út lehet a letelepedési engedélyhez, amivel szinte korlátlanul élvezhetjük az adott ország nyújtotta életkörülményeket és a (gyakran igen kedvező) adózási szabályokat. Letelepedési engedélyt viszont általában jóval körülményesebb megszerezni, így eltarthat egy ideig, amíg hozzájutunk.

Ezzel szemben a tartózkodási engedélyek sokkal rugalmasabbak, több úton is megszerezhetőek, és akár több évtizeden át is érvényesek lehetnek. Cikkünkben összegyűjtöttük a leginkább keresett országokra vonatkozó szabályokat.

Málta

Málta szigete nem csak gyönyörű hely, hanem a vállakozók köreiben is igen népszerű. Az Európai Unió országa politikailag igen stabil, jó az elhelyezkedése, és számos utazási útvonalat biztosít a világ bármely pontja felé. Az ország természeti szépségei és mediterrán hangulata mellett gazdasági szempontból is számos előnyt nyújt.

Letelepedési engedélyt bárki igényelhet, mindegy milyen országból jelentkezik. A tartózkodási engedély megszerzése viszont már függ attól, hogy milyen országból jelentkezünk. A jelentkezéshez el kell látogatni Valletta városába, viszont ezt akár meghatalmazott is megteheti. A szükséges adminisztráció elvégzése után pedig hozzájuthatunk a tartózkodási engedélyhez, amit már személyesen kell felvegyünk.

Az EU, az Európai Gazdasági Térség, vagy Svájc állampolgáraként a jelentkezés teljesen ingyenes, csupán arra kell odafigyelnünk, hogy ötévente megújítsuk a megszerzett tartózkodási engedélyt.

Monaco

A világ második legkisebb országa, Monaco városállama régóta a világ leghíresebb és leginkább vagyonos személyeinek lakóhelye. A hivatalos nyelv a francia, de a legtöbben angolul és olaszul is beszélnek.

A tartózkodási engedély megszerzése nem egyszerű, de szerencsére messze nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk. Legelső kritériumként szállással kell rendelkeznünk az országban, azaz vagy ingatlant kell vásároljunk, vagy legalább egy éves szerződéssel ki kell béreljünk egyet. Ha sikerrel jártunk, bankszámlát kell nyissunk az országban, amit jellemzően 500,000 és 1,000,000 euró közötti összeg befizetésével tehetünk meg.

Ezután megpróbálkozhatunk a tartózkodási engedély megszerzésével, ami sikeres jelentkezés esetén esetén egy évre lesz érvényes, majd évente meghosszabbítható legfeljebb 3 évig.

Nincsen kimondott követelmény a minimum ott tartózkodási időre, de időnként ellenőrizhetik, hogy ténylegesen töltünk-e ott időt – ezt akár egy befizetett rezsiszámlával is igazolhatjuk. Az első 3 év letelte után megszerezhetjük a “Carte de Resident Ordinaire”-t, ami már három évre érvényes tartózkodási engedély, és csupán háromévente kell meghosszabbítsuk.

Egyesült Államok

Habár a köztudatban az él, hogy igen nehéz az Egyesült Államokban letelepedni, szerencsére több, kevésbé ismert lehetőség is adott rá, hogy megszerezzük a tartózkodási engedélyünk. Nézzük meg ezeket sorban:

L-1 munkavállalói vízum

Az L-1 vízum feltétele, hogy jelenleg is igazgatói vagy vezetői pozíciót töltsünk be egy nemzetközi cégben, a jelentkezés előtti 3 évben legalább 1 éven keresztül, és emellett alapítsunk egy új céget az Egyesült Államokban is. Az így megszerzett vízum akár családtagokra is kiterjeszthető

E-2 befektetői vízum

Bizonyos más vízumokkal ellentétben az E-2 vízumra nem vonatkozik darabszámkorlát, azaz nem kell attól tartanunk, hogy sikeres jelentkezés után mégis elutasítanak a kvóta megtelte miatt. A világ legtöbb országából igényelhetünk ilyen vízumot néhány kivételtől eltekintve (pl. India és Kína). A jelentkezéshez készen kell álljunk arra, hogy jelentős mennyiségű pénzt fektetünk be az USA-ban (a konkrét összeg iparágtól függő, de legalább 200,000 dollár). Amíg a cég, amibe befektettünk, jól működik, addig ez a vízum korlátlanul meghosszabbítható.

Görögország

Az ország nem csak a világtörténelemben töltött be meghatározó szerepet, hanem még ma is fontos központ szerepét tölti be a kiváló elhelyezkedésének köszönhetően. Szinte minden kontinensről könnyen megközelíthető, és nem utolsósorban gyönyörű helyszín egy lélegzetelállító vakációra. A mediterrán klíma és a kifinomult gasztronómia miatt is méltán világhírű az ország.

Ha az Európai Gazdasági Térséghez tartozó valamely országban élünk, minden további nélkül élhetünk és dolgozhatunk Görögországban 90 napig. Ezen túl szükségünk lesz az úgynevezett Residence Certificate-re, amit szerencsére bármely közeli rendőrkapitányságon beszerezhetünk.

Ha más országan élünk, akkor már nehezebb a helyzet. Ilyen esetben először egy hosszútávú tartózkodásra alkalmas vízumot kell beszerezzünk, és egy 2013-ban bevezetett törvény óta ha legalább 250,000 euró értékben vásárolunk ingatlant, megkaphatjuk a letelepedési engedélyt saját magunk és családtagjaink részére is.

Egyesült Királyság

Shakespeare és a Beatles szülőországa nemzetközi hírnévre érdemes szerepet tölt be a világgazdaságban. A Brexit által hozott változások ellenére a tartózkodási engedély megszerzése még mindig lehetséges az országban a vagyonos befektetők részére, az úgynevezett Tier 1 vízum keretében.

Ez a vízum lehetővé teszi, hogy szabadon tartózkodjunk és dolgozzunk az országban úgy, hogy akár családtagjaink is velünk tarthassanak. Erre aktív, vagy akár passzív rezidensként is lehetőséget kapunk.

A vízum megszerzéséhez rendelkeznünk kell legalább 200,000 angol font befektetésre szánt összeggel, amit viszont cégalapításra is fordíthatunk az országban. Emellett bizonyítanunk kell, hogy megfelelő szintű az angoltudásunk.permanent only

Portugália

Európa egyik legnagyobb múltra visszatekintő országa, ami nem csak híresen biztonságos, hanem az egyik legjobb életkörülményeket is biztosító országok között szerepel. A hivatalos portugál nyelv mellett az angolt is sokan értik és beszélik.

Gazdasági szempontból habár még igen hangsúlyos a gyártás, a szolgáltatásszektor egyre jelentősebb szerepet tölt be az ország életében. Élen jár a megújuló energiaforrások hasznosításában is, mint a nap, a szél, vagy a vízi energia.

Ha több, mint 3 hónapot szeretnénk tölteni az országban, tartózkodási engedélyre kell pályáznunk. Az EU, az Európai Gazdasági Térség, vagy Svájc állampolgáraként megszerezhetjük az 5 évig érvényes Certificado de Registo okmányt, ami egy egyszerűbb folyamat. Ha az EU-n kívülről érkezünk, akkor az Autorização de Residência lesz a segítségünkre, ami egy éven át jogosít fel minket az országban tartózkodásra. Ez esetben igazolnunk kell, hogy megfelelő pénzügyi forrásokkal és szállással rendelkezünk.

Svájc

Az ország méltán híres a bankrendszeréről, de emellett a világon az egyik legjobb életminőséget is biztosítja. Ezt régóta fenntartott semleges politikai álláspontjának köszönheti, ami rendkívüli gazdasági stabilitást is eredményezett. Számos nemzetközi szervezet központja megtalálható itt, mint például a Vöröskereszt, vagy a WHO. Ez a rendkívüli kombináció ideális otthont jelent a nemzetközi vállalkozók és befektetők számára. 

Svájc több lehetőséget is biztosít arra, hogy hosszabb időn át tartózkodhassunk az országban. Az EU vagy az EFTA tagországainak állampolgáraként mindössze útlevélre, egy albérletre, és ha van, munkavállalói szerződésre lesz szükségünk. Ha más országból érkezünk, akkor az L vagy B engedélyt kell megszerezzük: előbbi maximum 12 hónap, az utóbbi pedig akár 5 éves tartózkodást is lehetővé tesz, ami akár meg is újítható.

Spanyolország

Spanyolország az Európai Unió egyik legfejlettebb országa, amit kiváló turisztikai adottságai egészítenek ki. Az átlagjövedelem a felsőbb kategóriába tartozik, és habár hivatalosan nem G20 tagország, állandó meghívóval rendelkezik a gyűlésekre.

Az EU valamely tagországának állampolgáraként a “certificado de registro de la Unión Europea” tartózkodási engedélyt kell megszerezzük, ami korlátlan ideig biztosít lehetőséget az országban élni. Ha jelenleg nem az EU-ban élünk, akkor egy 2013-ban életbe lépett törvény segít nekünk. Ez 3 módon biztosít lehetőséget a tartózkodási engedély megszerzésére:

  • Ingatlan vásárlása legalább 500,000 euró értékben
  • 1,000,000 euró értékben történő részvényvásárlás egy spanyol cégben, vagy ugyanekkora összeg elhelyezése egy spanyolországi bankszámlán
  • Legalább 2,000,000 euró értékben államkötvény vásárlása

Franciaország

Az ország nem csak a kifinomult borairól és változatos gasztronómiai lehetőségeiről híres, hanem gazdasági és politikai stabilitása is jó környezetet biztosít a megélhetésre. A páratlan minőségű orvosi ellátás, és kiemelkedően jó oktatási lehetőségek pedig jó alapot adnak a hosszabb távú letelepedésre is.

A tartózkodási engedély megszerzéséhez rendelkeznünk kell egy francia címmel, valamit bizonyítanunk kell önfenntartó létünket. Ennek legegyszerűbb módja egy bankszámla nyitása külföldön, amit már akár néhány ezer euró induló összeg segítségével megtehetünk.

Andorra

Andorra egy apró önálló ország, ami Franciaország és Spanyolország határán helyezkedik el. Síresztortjairól jól ismert, és vállalkozói körökben adóparadicsomként tartják számon. Kis területe ellenére változatos ország, a természeti szépségnek számító hegységek mellett gazdag bevásárlási lehetőségekkel, üzletközpontokkal és történelmi jelentőségű épületekkel is rendelkezik.

Lehetőség van aktív, és passzív tartózkodási engedély megszerzésére is. Az utóbbi lehetővé teszi, hogy minimális időt töltsünk az országban, de éljünk a helyi adózási rendszer kínálta lehetőségekkel. Az engedély megszerzéséhez természetesen büntetlen előélet szükséges, valamint legalább 50,000 euró értékben kell vásároljunk államkötvényt, befektetésként az ország gazdaságába. Rendelkeznünk kell továbbá egészségbiztosítással, valamint a helyi minimálbér háromszorosát meghaladó jövedelemmel (vagyis jelenleg összesen évi 36,628.92 euró keresettel).

Ausztria

Közép-Európa egyik legszebb országa, az Alpoknak köszönhetően gyönyörű tájakkal rendelkezik. Emellett nem csak az orvosi ellátás szintje rendkívül fejlett, hanem gazdasági szempontból is élen jár. A tartózkodási engedély megszerzéséhez mindössze négy követelménynek kell megfeleljünk:

  • Legalább 400,000 euróval kell rendelkeznünk egy bankszámlán
  • Nem lehet büntetett előéletünk vagy súlyos betegségünk (ezt igazolni kell)
  • Albérlet, vagy saját ingatlan az országban
  • Alapszintű német nyelvtudás

Egyesült Arab Emirátusok

A nyugat-ázsiai ország a térség egyik legstabilabb állama, ami a hét emírség sejkjeinek szövetségeként alakult meg az 1960-as években. Az ország olajtartalékainak köszönhetően rövid időn belül világhírnévhez méltó turizmust épített ki, és olyan adózási rendszert alakított ki, ami rendkívül kedvező feltételeket biztosít az ott tartózkodóknak.

Az ország olyan adóparadicsom, ami egyedülálló módon adómentességet biztosít a lakosoknak és a jogi entitásoknak – és ehhez még az sem alapfeltétel, hogy folyamatosan az országban tartózkodjunk.

A tartózkodási engedélyt megszerezhetjük ingatlan vásárlásával legalább 1 millió AED (kb. 275,000 dollár) értékben, és 2 évre lesz érvényes. Ha cég alapítása mellett döntünk, arra is lehetőség van: ez esetben 3 évre érvényes tartózkodási engedélyt kaphatunk a folyamat sikeres véghezvitele után.

Thaiföld

Thaiföld Délkelet-Ázsia egyik leghíresebb turisztikai célpontja. Trópusi szigeteit látogatók ezrei keresik fel minden évben, a fővárosban, Bangkokban pedig páratlanul vegyül a modern építészet a történelmi városrészekkel. Ha pedig évente legalább 180 napot az országban töltünk, a helyi törvények szerint kell adóznunk, ami igen kedvező lehetőségeket jelenthet.

A tartózkodási engedély megszerzésének egyik legegyszerűbb módja, ha legalább 10 millió baht értékben (kb. 280,000 dollár) befektetünk egy Thaiföldön működő cégbe részvény vagy kötvény formájában. Legalább 3 évig meg kell tartanunk ezt a befektetést, viszont akár évekkel is meghosszabbíthatjuk az ott tartózkodásunk időtartamát.

Az engedélyt akár kevesebb induló összeggel is megszerezhetjük, az alábbi három díjazás szerint:

  • 15,000 dollár egyszeri díj, 5 éves tartózkodási engedélyért cserébe
  • 30,000 dollár egyszeri díj, 10 éves tartózkodási engedélyért cserébe
  • 60,000 dollár egyszeri + évi 600 dollár díj, akár 20 éves tartózkodási engedélyért és egyéb extra szolgáltatásokért cserébe

Ajánló

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.