TEÁOR kód – Mi az és hogyan használjuk a vállalkozásokban?

Mi az a TEÁOR kód?

Mi az a TEÁOR szám?

A TEÁOR szám vagy TEÁOR kód a gazdasági „Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere” kifejezés rövidítése. A TEÁOR egy olyan osztályozási rendszer, amely a vállalkozások tevékenységeit kategorizálja és a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH) használatos kódrendszer.

A kódrendszer széles körben használatos Magyarországon az ipar, a kereskedelem, az egészségügy és számos más ágazatban a gazdasági tevékenységek jellemzésére és adatok gyűjtésére.

A TEÁOR egy hat számjegyből álló kód, és minden tevékenységet egyedi módon azonosít. A kódok az iparágak és tevékenységek csoportosítására szolgálnak, és lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy hatékonyan kövessék nyomon az adófizetési kötelezettségeiket, valamint a vállalkozások közötti összehasonlításokat.

TEÁOR’03 és TEÁOR’08

A TEÁOR kódrendszert először az Európai integrációhoz kapcsolódóan alkotta meg a KSH, kezdve az 1973-as változattal, amit később frissítettek 2003-ban (TEÁOR’03) és végül 2008-ban (TEÁOR’08). Az utóbbi a legfrissebb rendszer és az Európai Unió NACE rendszerén alapul. Az ágazati tevékenységeket részletesen leíró TEÁOR kódok meghatározzák a vállalkozások fő tevékenységi területeit, és fontos szerepet játszanak az adózási és egyéb adminisztratív feladatoknál. A TEÁOR kódok pontos meghatározása segít a vállalkozásoknak hatékonyan nyomon követni a gazdasági tevékenységeiket, és megfelelően számlázni, adóbevallásokat készíteni.

Mi az a főtevékenység?

Minden cég rendelkezik egy főtevékenységgel és kapcsolódó egyéb tevékenységi körökkel. A főtevékenység a végzett tevékenységek közül a tevékenység, amelyik a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkezik a cég tevékenységéhez. Fontos, hogy nem feltétel, hogy a részarány elérje vagy meghaladja az 50%-ot.

A főtevékenységen fleül minen egyéb tevékenységet másodlagos / kiegészítő tevékenységnek hívunk. A másodlagos vagy kiegészítő tevékenységeket a KSH pontosan szabályozza.

A tevékenységeket a NAV weboldalán lehet lekérdezni a cég esetében:

https://nav.gov.hu/adatbazisok/adatbleker/tevekenysegeklekerdezes

Az adatbázis 801062 db egyéni vállalkozót és 742380 db társas vállalkozást tartalmaz. A lekérdezéshez a Törzsszám-ra és a Névre van szükség. A törzsszámot 11 számjegyből álló adóazonosító számból lehet meghatározni. Ennek az adószámnak az első nyolc számjegye maga a törzsszám, 9. számjegye az áfakód, az utolsó két számjegy pedig az illetékes adóhatóságot jelöli.

Hogyan határozzuk meg a vállalkozásunk TEÁOR kódját?

A vállalkozás TEÁOR kódjának meghatározása egyszerű folyamat, és az alábbi lépéseket tartalmazza:

 1. Az alapvető TEÁOR kód kategóriák: Az első lépés az, hogy megértsük, milyen alapvető TEÁOR kód kategóriák léteznek. A kódokat a gazdasági tevékenységek szerint csoportosítják, és 21 fő csoportra tagolják őket, amelyek további részletezéseket tartalmaznak.
 2. A kód meghatározásának módja: A vállalkozásnak meg kell határoznia a fő gazdasági tevékenységét, majd az adott tevékenységet leíró TEÁOR kódokat kell áttekintenie, és kiválasztania azt, amelyik a legpontosabban jellemzi a tevékenységet.
 3. A pontos kód kiválasztása: A vállalkozásnak meg kell győződnie arról, hogy a választott TEÁOR kód valóban lefedi az összes tevékenységet, amelyet a vállalkozás végrehajt. Ezenkívül fontos ellenőrizni a kód megfelelőségét az adóhatóság előírásaival, hogy az adóbevallások és más adminisztratív tevékenységek során ne legyenek problémák.

A NAV hivatalos TEÁOR kalkulátorát itt lehet elérni (Szakmakód-, TEÁOR-kód-kalkulátor):

https://nav.gov.hu/adatbazisok/adatbleker/tevekenysegeklekerdezes/teaor-kalkulator

TEÁOR szintek

A TEÁOR egy négyjegyű szám. A gyakorlatban 1 betűjel + négyjegyű szám kombinációjából áll. A 4 szint a következő:

 1. szint: 21 nemzetgazdasági ág létezik, amiket A-tól U-ig sorolunk be
 2. szint: 88 ágazat van, ez egy kétszámjegyű kód ami 01-től 99-ig fut
 3. szint: 272 alágazat van, aminek három-számjegyű kódja 011-től 990-ig fut
 4. szint: 615 szakágazat van, ami egy négy számjegyű kód, ami pedig 0111-től 9900-ig fut

A C3315 TEÁOR szám például a Hajó, csónak javítása.

 • C: Feldolgózipar
 • 33: Ipari gép, berendezés, eszköz javítása, üzembe helyezése
 • 15: Hajó, csónak javítása

Miért fontos a TEÁOR szám?

A TEÁOR kód meghatározása fontos lépés egy vállalkozás számára, mivel ez alapján a hatóságok és partnerek csoportosítják a tevékenységeiket. Emellett ez a vállalkozások közötti összehasonlításokhoz is fontos.

A TEÁOR kód használata a vállalkozásokban

 • Adóbevallások és egyéb adminisztratív feladatok
 • Pályázatok és támogatások igénylése
 • Adatok elemzése és piaci kutatások

Hogyan segíthet a TEÁOR kód a vállalkozásoknak?

 • Megkönnyíti az adóbevallások elkészítését
 • Segítség az üzleti stratégia kidolgozásában
 • A versenyképesség javítása

Hogyan határozható meg a főtevékenység (TEÁOR kód) egy vállalkozás esetében?

A TEÁOR kódok számos előnnyel járnak a vállalkozások számára. Az alábbiakban néhány példa található:

 1. Az adózás terén fontos szerepet játszik a TEÁOR kód. A pontos kód meghatározása lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy helyesen számlázzanak, és megfelelően készítsék el az adóbevallásokat.
 2. A TEÁOR kód rendszer lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy összehasonlítsák saját tevékenységüket más vállalkozásokkal. Ez segíti a vállalkozásokat abban, hogy megértsék, hol helyezkednek el a piacon, és milyen lehetőségeik vannak a fejlődésre.
 3. A TEÁOR kódok alkalmazása lehetővé teszi, hogy a vállalkozások könnyebben megértsék a saját tevékenységüket és annak jellemzőit. Ez lehetővé teszi, hogy hatékonyan tervezzenek, és felismerjék a piaci trendeket.

Gyakori kérdések

Lehet-e számlát kiállítani, ha nem rendelkezem azzal a főtevékenységi körrel?

Igen. A főtevékenységi körnek a top-down módszerrel történő meghatározása során a legnagyobb hozzáadott értékű tevékenységi körnek kell lennie. Mint ahogy az előző példában látható, a főtevékenységi kör nem feltétlenül jelenti a cég teljes tevékenységét.

Lehet számlát kiállítani, ha nincs meg a megfelelő tevékenységi kör?

Igen, bármilyen tevékenységi kör alapján ki lehet állítani számlát, függetlenül attól, hogy azt a cég végzi-e vagy sem.

Korábban cégek csak a megfelelő TEÁOR számmal rendelkezve állíthattak ki számlát. A nagyobb cégek általában minden lehetséges tevékenységi kört felvettek, hogy biztosan rendelkezzenek a megfelelő TEÁOR kóddal. Azonban a szabályozók rájöttek, hogy ez nem vezet jó eredményre, és a TEÁOR számok túlzott felvétele nem ad több információt a cégekről.

A szabályozás azóta megváltozott, és szabadon lehet választani, hogy melyik tevékenységi kör alapján állítanak ki számlát. Fontos azonban, hogy amelyik tevékenységi körből a legtöbb számlát állítják ki, azt fel kell venni a TEÁOR kódrendszerbe. A TEÁOR szám felvétele ingyenes.

Ha a főtevékenységi kört kell módosítani, azt ügyvéd segítségével a Cégbíróságnál kell bejelenteni. A főtevékenység módosítása megjelenik a Cégközlönyben változásbejegyzésként, amelynek van közzétételi díj vonzata.

Ha melléktevékenységi kört szeretnél felvenni, jelezd a könyvelődnek, és a NAV-nak is. A további tevékenységi körök felvétele egyszerű és gyors a NAV-nál.

A jelenleg érvényes TEÁOR számok listáját itt találod: https://europreneurs.org/teaor/

Ajánló

A digitális jegybankpénz kora

A digitális jegybankpénz kora

Mi az a digitális jegybankpénz? A digitális jegybankpénz (CBDC - Central Bank Digital Currency) egy új típusú, a központi bankok által kibocsátott...

bővebben