Bár a falfestés tipikus időszaka a jellemzően meleg és száraz nyár, amikor a festék száradásához optimális az idő, nem kell megijedni akkor sem, ha egy élethelyzet úgy kívánja meg, hogy télen kell sort keríteni rá.

A lakásfelújítások jelentős része festés, amelyet sokan már a téli időszakban elterveznek, csak az időjárás jobbra fordulását várják, ugyanis a szakemberek tanácsa az, hogy olyankor kell belevágni, amikor ideálisak a körülmények. De ha későn kapcsolunk, a festő szakemberek már foglaltak a legjobb időpontokban vagy az egyéb építési-felújítási munkálatok csúsznak annyit, hogy kifutunk az időből. Esélytelen-e a dolog, vagy sikerülhet ilyenkor is?

A falfestés alapszabályai

Tavasz végén és nyáron megélénkül a festési kedv, a barkácsáruházakban és szaküzletekben sokan keresik a megfelelő árnyalatokat és típusokat. A Festékpalota.hu különféle festékei iránt is ebben az időszakban nő meg a kereslet, és fordulnak a szakértő csapathoz tanácsokért, tippekért a vásárlók. 

A festésre azok az időszakok megfelelőek, amikor a levegő páratartalma alacsony, hogy a festék száradni tudjon, ez pedig leginkább nyáron biztosítható nemcsak az ideális, 20-25°C-os külső hőmérséklet miatt, hanem mert ilyenkor hosszú ideig tudunk szellőztetni. De mi a helyzet, ha valamilyen okból kifolyólag télen kényszerülünk lakást festeni? Lehetetlen küldetésre vállalkozunk, vagy van esély minőségi munkára? Mire kell különösen figyelni? 

Télen is vágjunk bele bátran!

Amennyiben tudunk előretervezni, a nyári időszak sokkal optimálisabb a festésre, de adódhatnak olyan helyzetek, például egy ingatlaneladás, egy költözés, egy hosszabban elhúzódó felújítási munka, amikor ki kell festeni a lakást, de nem tudunk várni tavaszig.

Jogosak a kételyeink, azonban kellő körültekintéssel, előkészületekkel megoldható a helyzet. A megfelelő festési hőmérséklet elérése érdekében érdemes a lakást, a levegőt és a falakat felfűteni. Azonban számolni kell azzal, hogy a magasabb páratartalom miatt a száradási idő hosszabb lesz. Jó hatékonyságú lehet páraelszívó berendezést vagy ventilátort alkalmazni a helyiségben, hiszen szellőztetni csak komoly energiaveszteség árán lehet.

A mélyalapozásról télen sem szabad megfeledkezni, és figyelni kell a glettelés kiszáradására is. De a festékek beszerzési helyére is figyelni kell a károsodások elkerülése végett. 

Teendők téli festés után

Mint láthattad, a téli festés nagyobb figyelmet érdemel, de utána is körültekintőbben kell eljárni. Tanácsos a helyiséget magasabb hőfokra felfűteni és minimum 1-2 hétig üresen hagyni. Amennyiben kivitelezhető, ez idő alatt ne pakoljunk vissza a szobába, illetve ha másképp nem oldható meg, a szellőzés érdekében a bútorok és a fal között hagyni kell 10-15 cm rést. Ezzel megakadályozható a penészedés, ami nagyobb károkat okozhat.

A téli festés tehát nem ördögtől való, azonban nagyobb odafigyelést, hosszabb száradási időt és extra energiát igényel, ezáltal hosszabb és költségesebb munkafolyamatot jelent, mint nyáron.