A legtöbb ember hallotta már azt a mondást, miszerint “az álló autó a legdrágább autó,” mivel a kihasználatlanság során keletkező meghibásodás és a kopás miatt mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Emellett a régen használt jármű balesetveszélyes is lehet, főleg, ha szabad levegőn, nem fedett helyen tároltuk.

Ha kénytelenek vagyunk hosszabb ideig mellőzni az autót, akkor tudatosan tegyük ezt. Ne csak leparkoljunk, mint aki jól végezte a dolgát, hanem a legjobb állapotban tegyük el hosszabb-rövidebb időre. 

Emellett van pár jó tanács, amit érdemes megfogadni. Az újrahasználat során pedig nem árt bebiztosítani magunkat, amiben a Genertel Biztosító Casco biztosítása nagy segítséget nyújthat.

A legjobb állapotban tegyük el az autót!

Ha pontosan tudjuk, hogy egy jó darabig nem fogjuk használni a járművet, akkor érdemes előzetesen mindent rendbe tenni rajta. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak olyan apróságokra kell időt szánni, mint például az olajszint ellenőrzése, illetve az olajcsere.

A kerekeket fújjuk fel teljesen, valamint a gumikat és a gumifelületeket kenjük be glicerinnel, hogy ne száradjanak ki. Ha rozsdapöttyöket látunk az autón, akkor nem árt, ha rozsdagátlóval semlegesítjük, valamint takarítsuk ki alaposan a gépjárművet. Emellett a felniket is célszerű lemosni.

Ne hagyjuk a kéziféket behúzott állapotban!

Ha lejtős terepen parkolunk, akkor természetesen nincs mit tenni, de ha lehet, akkor jobb, ha kerüljük a kézifék hosszan tartó behúzott állapotát, mert nem csupán télen, hanem más évszakban is előfordulhat, hogy beragad. 

Abban az esetben, ha a kézifék az első tárcsákat fogja, akkor kifejezetten tilos az erős használatot követően a kézifék behúzása, mert idő előtt elhasználódnak a fékbetétek.

Ne füves, hanem földes talajon parkoljunk!

Optimális esetben garázsban tudunk parkolni. Viszont, ha erre nincs lehetőségünk, akkor keressünk egy aszfaltos részt és ne a füves, földes talajon álljunk meg, hiszen így nagy valószínűséggel az autó alváza idővel rohadni kezd, mivel a talajban lévő nedvesség folyamatosan párolog alatta.

Ne hagyjuk nyitva!

Még ha a saját telkünkön, biztonságos terepen parkolunk is, jobb elővigyázatosnak lenni és bezárni az autót. A tolvajokat a kerítés, sőt akár garázs sem riasztja el, ezért jobb, ha nem kockáztatunk és nem kínáljuk fel számukra a nyitott járművet.

Ne felejtsük el megmozgatni a kereket!

Ha otthon tároljuk az autót kihasználatlanul, akkor pár naponta mozgassuk meg kicsit a kerekeket. Az is sokat számít, ha pár métert előre vagy hátra gurulunk. 

A kihasználatlan autó kopott abroncsai akár defektet is okozhatnak az újbóli vezetés során, így jobb elővigyázatosnak lenni. A legjobb, ha leellenőriztetjük, mielőtt újra a forgalomban kezdjük vezetni. Ha sokáig nem ültünk a volán mögött, akkor a vezetői tudásunk is felfrissítésre szorulhat.