A kapuskesztyű az egyik, ha nem a legfontosabb kiegészítője minden hálóőrnek. A kiemelkedő teljesítményhez elengedhetetlen eszköznek számít, ezért is kell alaposan átgondolni, hogy mégis melyik lesz az ideális választás. Különböző kialakításokból bizony nincs hiány, ezért is kell odafigyelni az egyes típusok előnyeire, hátrányaira.

A kapuskesztyű fajták

Még mielőtt belevágunk az egyes típusok ismertetésébe, érdemes az alapokról is beszélni. A kapuskesztyűnek két fontos feladata van. Az első, hogy megfelelő támogatást ad a lövések hárításához, biztos fogást nyújt a labdához. A második, hogy védelmet biztosít a kéznek, hogy az erősebb rúgások védése során se sérüljön meg a kézfej, a csukló vagy valamelyik ujj. A Focicipőbolt kapuskesztyűi között többféle modellel találkozhatunk, a legnagyobb gyártók (Nike, Adidas) termékei közül lehet válogatni.

Erősen ajánlott a minőségi darabok között nézelődni, mivel hosszú távon ezek fognak megfelelő teljesítményt nyújtani. A kapuskesztyűk különböző szabással rendelkeznek, hogy az eltérő játékstílusokhoz, játékos preferenciákhoz mindenképpen megtaláljuk az ideálisat. A szabás befolyásolja a fogást, a kényelmet és a labdakezelést is. Három különböző típussal találkozhatunk. Az első az úgynevezett Flat Cut vagy lapos szabás, ami a leghagyományosabb változatnak számít. Itt az ujjak lapos varrásúak, a kesztyű anyaga pedig szorosan illeszkedik a kézfejhez. Ez természetes illeszkedést biztosít, a fogófelület is sokkal nagyobb lesz. A segítségével hosszabb dobások érhetőek el, és a magasabb labdákat is egyszerűbben lehet elkapni.

A második típus a negative cut, ami egy innovatív kialakítás. Itt a kesztyű anyaga belülről van összevarrva, az ujjakat az anyag belseje fogja körülvenni. Szorosabb lesz az illeszkedés, valamint a labdakontroll is sokkal jobb lesz. Általában azok választják ezt, akik a testhezálló kiegészítőket részesítik előnyben.

A roll finger kialakítás és a különböző anyagok

A szabástípusok között igazi különlegességnek számít a Roll Finger, ami kiváló tapadást biztosít. Itt szó szerint az ujjak szövetbe vannak tekerve, és általában azok számára lehet jó választás, akiknek a maximális kontroll és labdaérzet a fontos.

A kapuskesztyűk anyagáról is érdemes beszélni. Az első ezek közül a Soft hab, ami kiváló labdaérzetet biztosít. Még ettől is puhább a Supersoft hab, ami esőben és nedves pályafelületen is nagyon jól teljesít. Ezenkívül ott van még a magas keverésű természetes latexhab, ami tartósabb és ellenállóbb, mint a többi. Műfüves pályára vagy betonra a hardground habbal ellátott kesztyűket érdemes választani. Végül pedig ott van még az Aqua, amit kifejezetten esős, nedves körülményekre fejlesztettek ki.

Mindenki megtalálhatja a sajátját

Ma már annyi kapuskesztyű kialakítás érhető el, hogy mindenki beszerezhesse a saját játékstílusához tökéletesen illeszkedő darabot. Általában ajánlott külön edzésre és külön éles mérkőzésre is tartani egy pár kesztyűt.