A legtöbben napindítóként egy csésze kávét fogyasztanak el, ezzel felpörgetve a reggeli készülődést. Azonban a gyors koffeinlöket nem feltétlenül van jó hatással szervezetünkre, egészségünkre.

A frissítő hatást más italok fogyasztásával is elérhetjük. A zöld teák kiváló kávéhelyettesítők, melyek közül a matcha kiemelkedő. Az M Matcha a különleges zöld matcha tea forgalmazójaként rengeteg receptet gyűjtött össze, melyek között a kávé kiváltására is alkalmas italok találhatóak matcha felhasználásával. Hogy pontosan miért érdemes inkább a teát fogyasztanunk a kávé helyett, erre kerestük a válaszokat cikkünkben.

Matcha vagy kávé?

A kávéban található koffein hirtelen hatása szinte robbanásszerű változást hoz a reggelünkbe. Mivel azonban ez az állapot csak időleges és intenzitása is hamar múlik, nem egész napra nyújt számunkra energiát. Egyes teafélék, elsősorban a zöld teák is tartalmaznak koffeint, ám ennek hatása eltérő a kávétól.

A koffein, mely a zöld teákban megtalálható, jóval lassabb felszívódást biztosít, mint a kávéban lévő anyag. Ennek köszönhetően egy csésze tea elfogyasztását követően, akár hat órán keresztül is érezhető a frissítő hatás. Másik előnye, hogy nem tesz feszültté, mint a kávé, hanem az éberség mellett nyugodtak is maradunk matcha ivást követően.

A zöld tea fogyasztásának előnyei

A matcha minőségi zöld tea, mely Japánból származik és egyedi termesztési és feldolgozási technológiájának köszönhetően nagy mennyiségben tartalmaz jótékony antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Fogyasztásával tökéletesen kiváltható a kávéivás, emellett pedig sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

A porrá őrölt teacserje leveleiben található valamennyi hatóanyag benne marad a teaporban, mely természetes módon egészséges, energetizáló hatást biztosít. Az aminosavakat, katechineket és L-theanint tartalmazó matcha segítségével könnyebben tarthatjuk magunkat fitten és egészségesen. A tartós energiát kínáló matcha kiválóan alkalmas a kávé helyettesítésére.

Isteni affogato matchából

Sosem fogunk ráunni a matcha teára, hiszen nemcsak egyszerű forró vízzel elegyített italként fogyaszthatjuk, hanem számtalan elkészítési lehetősége van. Por állaga miatt kerülhet édességekbe, süteményekbe, koktélokba vagy éppen a kávénál már megszokott különleges italok alapjába. Ilyen például a közkedvelt affogato, melynek elkészítése pofonegyszerűen kivitelezhető matcha teával is.

A tea vibráló zöld színe még inkább feldobja az italt, melynek alapja két teáskanálnyi matcha porból és 90 ml forró vízből áll. Ezt követően egy pohárba két gombóc vaníliafagyit teszünk, melyre rákerül a matcha tea. Amellett, hogy istenien finom a végeredmény, óriási egészségügyi előnyeit is megtapasztalhatjuk az italnak. Az immunrendszer erősítése, a vérnyomáscsökkenés, a felgyorsuló anyagcsere és ezzel együtt zsírégető képessége miatt mindenkinek ajánlott a matcha tea napi fogyasztása.