Természetesen igen, végtagok esetében is alkalmazható az ultrahang vizsgálat. Például az alsó végtagok ereinek, vénáinak áramlása, illetve elzáródása vizsgálható a segítségével. Továbbá alkalmas a trombózis utáni követésre. A cél annak kimutatása, hogy a vénás vér áramlása nincs-e akadályoztatva.

A Belvárosi Orvosi Centrum ultrahang vizsgálatára telefonon, e-mailben és online felületen keresztül is lehet jelentkezni. Fontos, hogy a vizsgálatra feltétlenül el kell vinni a panasszal kapcsolatos ambuláns lapokat, leleteket és a korábbi képalkotó vizsgálatok felvételeit is.

Az ultrahang által a vénák általános állapotáról lehet képet kapni

A korai diagnosztizálás az érrendszert érintő betegségek esetében is életet menthet. Az ultrahang által a vénák általános állapotáról lehet képet kapni, az alsó és a felső végtagok egyaránt vizsgálhatóak. A végtagok vénás duplex ultrahang vizsgálata során kétféle módszerrel végzik az áramlás megjelenítését. Az eljárás során szükség lehet az alkar vagy a lábszár enyhe megnyomására, amelynek köszönhetően fel lehet gyorsítani az áramlást, és ezáltal jobban láthatóvá válik.

Az ultrahang az alsó végtagok esetében a lágyékhajlattól a boka magasságáig történik, míg a felső végtagok esetében a kulcscsonti tájéktól egészen a csuklóig. Az orvos a vizsgálandó részre enyhe nyomást gyakorol a vizsgálófejjel az eljárás során. A használt zselé bőrbarát, tehát érzékeny bőr esetén sem kell allergiás reakciótól tartani. Könnyen eltávolítható a bőrről, és nem fogja be a ruhát.

Szükség lehet a végtagok vénás duplex ultrahang vizsgálatára trombózis után

Többek között akkor, ha mélyvénás trombózisnak, billentyű elégtelenségnek, illetve felületes vénák trombózisának gyanúja merül fel. Mindemellett szükség lehet a végtagok vénás duplex ultrahang vizsgálatára trombózis után, hogy a szakorvos meg tudja ítélni a kezelés eredményességét.

Amennyiben végtagduzzanat és -fájdalom, esetleg elszíneződés jelentkezik, azonnal sürgősségi ellátásra van szükség. A korábban trombózissal diagnosztizált betegek esetében legalább félévente javasolt az ultrahangos kontroll. Az artériák meszesedése vizsgálható ultrahanggal, pontosan meg lehet határozni az elzáródás mértékét.

Teljesen fájdalommentes az eljárás, akárhányszor megismételhető

Az ultrahang vizsgálathoz nincs szükség különösebb előkészületre. Csupán az érintett végtagot teljesen szabaddá kell tenni, hogy a szakorvos egyszerűen hozzáférjen. Teljesen veszélytelen és fájdalommentes az eljárás, akárhányszor megismételhető. Mellékhatástól nem kell tartani.

Bizonyos esetekben az ultrahang elvégzése nehezített, esetleg korlátozott lehet. Ez bizonyos alkati tényezők esetén fordulhat elő, például akkor, ha vastag vagy ödémás a végtag. Amennyiben kóros eltérés kerül megállapításra, szükség lehet érsebészeti vizsgálatra.