Közös bankszámla: érdemes egy kasszát használni házastársaknak?

2023. október 20.

közös bankszámla

A közös bankszámla első hangzásra talán kemény diónak hangzik, viszont megvannak a maga előnyei. Ehhez viszont nagyfokú bizalom szükséges mindkét fél részéről. Persze hátrányok is adódhatnak. Valamint nem egyértelmű: mi történik akkor, ha az egyik fél elállna a szerződéstől, vagy éppen elhalálozik? Közös bankszámla nyitása, megszüntetése, és minden egyéb, amit érdemes tudni a témáról.

Megéri a közös kassza?

Először is azt célszerű átgondolni, akarunk-e egyáltalán közös kasszát. Megvan a kellő érettség ahhoz párunkkal, házastársunkkal, hogy ugyanazon a számlán vezessük a pénzügyeinket? Ha nem, az még önmagában nem jelenti azt, hogy ennek a bizalmatlanság lenne az oka. Sokan szeretik egyedül, függetlenül tartani a saját pénzüket, fizetésüket. Nincs ezzel semmi gond. Néhány esetben viszont kifejezetten megérheti a közös kassza. Személyi kölcsönhöz, egyéb hitelekhez, akár babaváróhoz is jól jöhet, ha rendelkezünk ilyennel.

Amikor erről mérlegelünk, érdemes tehát személyes oldalról, és anyagi vonalról is megfontolni a kérdést. Hiszen mindenki más és más, eltérnek az egyéni (családi) preferenciák. Ráadásul a tűréshatár is elég változó. Egyesek akár a teljes fizetésüket bedobják a családi kasszába, és ráhagyják a másik félre, míg más házasságokban külön-külön számláról is jól kezelik a közös pénzügyeket. Egyes amerikai kutatások szerint a boldog házasság egyik titka, ha a felek közösen kezelik pénzügyeiket. Ennek megalapozottságát viszont nem kell készpénznek venni, és Magyarországon is teljesen más az embereknek a hozzáállása a témához.

Fontos tehát a megfelelő egyensúly, és hogy egyik fél se akarjon a másik pénze felett rendelkezni. Igaz, jogilag Magyarországon mégis ez a helyzet – amit a közös bankszámla nyitás bekezdésben taglalunk. Valószínűleg mindenki hallott már bántalmazásról, de annál kevesebben a pénzügyi bántalmazás fogalmáról. Pedig ilyen is van. Ne akarjuk elnyomni a másik felet anyagilag se.

közös kassza

A közös bankszámla előnyei

Nézzünk pár olyan tényezőt, amelyek a közös bankszámla mellett szólnak:

  • átláthatóság
  • egyszerűség, a családi pénzügyek könnyebb kezelése
  • megtakarításokhoz való azonnali hozzáférés
  • tranzakciók indítása (akár azonnal) a másik fél “távolléte” esetén
  • olcsóbb, hiszen csak egy számlavezetési díjat kell fizetni

Több olyan eset is előfordulhat, amikor egy házasság már eljut arra a szintre, hogy közös kasszára álljanak. Ez pedig jelentősen megkönnyítheti a mindennapokat.

közös bankszámla előnyei és hátrányai

A közös kassza buktatói és hátrányai

Persze amiket előnyként soroltunk fel, egyesek számára hátrányok is lehetnek. Hiszen nem mindenki szeretné, hogy a másik fél minden egyes tranzakciót lásson, és ki legyen szolgáltatva egy az egyben. Egy-egy kisebb kiadás is komoly feszültségekhez vezethet, nem beszélve a nagyobb beruházásokról, nem megbeszélt tranzakciókról. Vagy éppen karácsonyra szeretnénk ajándékot venni kedvesünknek, aki értesítést kap róla, hogy egy könyvesboltban vásároltunk. Így oda a meglepetés.

Közös bankszámla nyitása

Közös bankszámlát nyitni a legtöbb magyarországi kereskedelmi banknál egyaránt lehetséges. De nem a szó szoros értelmében: ugyanis arra nincs lehetőség, hogy a két fél egyenrangú tulajdonosként, egyenlő feltételekkel rendelkezzen a számla felett. A keretszerződések alapján mindenképpen

  • csak egy számlatulajdonos lehet, de lehetőség van másnak is
  • rendelkezni a számla felett.

A jogok így egy kicsit másképp alakulnak: a tulajdonos szüntetheti csak meg a számlát, és akár a rendelkező, vagyis a másik fél hozzáférést is felfüggesztheti. Ami viszont a tranzakciókat, a pénzügyek kezelését illeti, mindenki saját jogon járhat el, és akár két külön kártyát is lehet igényelni. Magyarországon tehát eképpen nyitható csak közös bankszámla. A bankok sok esetben még társkártyát javasolnak saját feltételeik alapján, aminek hasonló a működése, de ekkor sem lesz teljes egyenjogúság.

Természetesen adott a lehetőség az arany középúthoz is, vagyis egy közös számla nyitása mellett külön-külön, önálló számlát is kezelhet mindkét fél. Ilyenkor viszont számolni kell az anyagi terhekkel, a megnövekedett díjakkal. Például egy helyett már három számláért kell fizetni számlavezetési díjat, nem beszélve az egyéb kiadásokról.

közös bankszámla nyitás

Közös bankszámla megszüntetése

Kizárólag a számlatulajdonos szüntetheti meg a számlát, a rendelkező nem. Sőt, akár fel is függesztheti a rendelkező hozzáférését, ami fordítva már nem lehetséges. Ezt a kikötést tehát mérlegelni kell már a bankszámla megnyitása előtt.

Persze előfordulhatnak speciális esetek, vagy sajnálatos történések, mint például a haláleset. Jogos a kérdés, ilyenkor mi történik a közös számlával.

Közös bankszámla halál esetén: mi a teendő?

Mi történik a tulajdonos, vagy a rendelkező halála esetén? Ha a számlatulajdonos meghal, akkor a számlát akár zárolhatják is. Ilyenkor jogerős, hagyatékátadó végzésig nem is fizethető ki rajta a pénz. Megjelölhető viszont haláleseti kedvezményezett is, így ebben az esetben kellemetlen procedúra nélkül is hozzá lehet férni a számlán található pénzhez.

Előfordulhat az is, ha nincs haláleseti kedvezményezett, akkor a számlán lévő összeg 50 százalékát zárolják, ami majd az örökség tárgyát képezi. Továbbá nem minden banknál lehet haláleseti kedvezményezettet megjelölni. Alapvető jogon is megilletheti a számla teljes vagyona a másik felet. Amennyiben lekötött betét, értékpapírszámla is van a számlán, kizárólag az öröklődési út járható (örökösödési illeték is fizetendő).

Konklúzió: csak akkor nyissunk közös bankszámlát (társkártyát), ha biztosak vagyunk a dolgunkban.

Ajánló