A top 10 online, otthonról is végezhető munka 2021-ben

2021. február 12.

online munka

Egyre népszerűbbé válik az online munka, hiszen hihetetlenül kényelmes és rugalmas, ráadásul fizetésben sem marad el a hagyományos, fizikai munkavégzéstől.

Azonban – mint minden más munkának – az “online életvitelnek” is rengeteg hátulütője akad, amire mindenkinek fel kell készülnie, aki a saját otthonából vagy egy kávézóból szeretné ellátni a feladatait.

Amennyiben az előnyök és hátrányok saját, egyéni összehasonlításából is az online munkavégzés kerül ki győztesen, abban az esetben érdemes olyan online munkát keresni, ami stabil, kiszámítható és egyre növekvő jövedelmet képes biztosítani.

Az alább látható lista úgy lett összeállítva, hogy az első pár pénzkeresési módszer azonnal elkezdhető legyen, akár mindenfajta előzetes háttértudás nélkül, ahogy pedig a lista vége felé haladunk, úgy egyre nagyobb szaktudást igénylő, ám ezzel egyidejűleg egyre többet fizető online lehetőségek kapjanak helyet.

A otthoni munka előnyei és hátrányai

Az otthon végezhető munkák egyik legnagyobb ellentmondása, hogy bár általa jóval több emberrel kerülhetünk kapcsolatba, ám ezek a kapcsolatok felszínesek, és sok esetben kizárólag csak a munkára korlátozódnak.

Míg egy irodai környezetben a kollégák között erős kapcsolatok, és gyakran szoros barátságok alakulnak ki, addig az interneten erre nem sok esély mutatkozik.

Ez azonban nem feltétlenül rossz, mert sok ember van, aki a munkaidejét csak és kizárólag munkával szeretné tölteni, és mindenfajta small talkot vagy ismerkedést egyfajta figyelemelterelésnek tart – nekik kifejezetten szimpatikus az internet “hűvössége”.

Természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az adott szempont előnyt vagy inkűbb hátrányt jelent-e, az alábbi lista pedig nagy segítséget tud ebben nyújtani, hiszen a leggyakrabban említett érveket hozza fel az otthonról végezhető munkák mellett, vagy éppen ellen.

Az internetes munka előnyei

otthonról végezhető munka
  • Rugalmasság — az otthoni munkák sajátossága, hogy akkor kelhetünk és fekhetünk, amikor csak szeretnénk
  • Kötetlenség — az online vállalkozásokhoz (pl.: dropshipping) hasonlóan onnan dolgozhatunk, ahonnan csak akarunk, ennek csupán az internet elérhetősége szabhat korlátokat
  • Időhatékonyság — a reggeli készülődéssel és az ingázással rengeteg időnk mehet el, így az online munkával akár több óra extra szabadidő is felszabadulhat naponta
  • Költséghatékonyság — rengeteget spórolunk azzal, hogy nem kell bérletet vennünk, benzinre költenünk, valamint kevesebb sminket, mosószert vagy parfümöt kell használnunk
  • Produktivitás — sokan vannak, akik a munkaidejükben minél többet szeretnének haladni, a szociális igényeiket pedig a munka utáni időszakban elégítik ki. Nekik nincs jobb lehetőség az otthon végezhető munkánál

Az online végezhető munka hátrányai

internetes munka
  • Magány — mivel a napunk legalább fele valós emberi kontaktus nélkül telik el, ezért sokszor egyedül érezhetjük magunkat
  • Fogyasztás — aki otthonról dolgozik, az jellemzően jóval több áramot, fűtést és ételt fogyaszt el napközben, ami igencsak hátrányos lehet a pénztárcát tekintve
  • Monotonitás — míg az irodában minden nap történik valami, az otthoni élet egy idő után hihetetlenül egyhangúvá tud válni
  • Kényelem — alapvetően ez nem egy negatív dolog, ám a jóból is megárt a sok, és az otthoni munka kevésbé késztet minket mozgásra, legyen szó akár a kimozdulásról vagy akár a sportolásról
  • Elérhetőség — mivel a munkaidő kötetlen, akkor sokkal több csábítás éri az embert, hiszen amikor a családnak segítségre van szüksége, vagy a barátok szabadnaposak, akkor mindig arra gondolnak majd először, akinek a legrugalmasabb az időrendje

Érdemes mindezeket figyelembe venni, amikor otthoni munkát választ az ember. Egyrészről fontos tudni, hogy mi az a leggyengébb pont, ami majd a legnagyobb problémát okozhatja nekünk hosszú távon – másrészről pedig érdemes azokat az előnyöket kiválasztani, amiket egy internetes állásban a leginkább keresünk.

A legjobb otthonról végezhető munkák

1. Tesztelés és kérdőív kitöltés 

Az egyik legkönnyebben elkezdhető online munka ami fizet és nem csak ígér, a UX tesztelés.

Ehhez elég csak beregisztrálni egy ezzel foglalkozó oldalon, és várni, amíg különböző megkeresések érkeznek, amelyek arra kérnek, hogy otthon, a gép elől – általában webkamerával rögzítve – kattintgassunk végig egy oldalt, egy szoftvert vagy egy applikációt, miközben hangosan kommentáljuk a gondolatainkat.

A legnagyobb akadályt a nyelvismeret jelentheti, mert sok munkát csak akkor van esélyünk megkapni, ha beszéljük a legnépszerűbb nyelvek (angol, német, spanyol, kínai, arab, stb.) valamelyikét. 

Amennyiben nincs nyelvtudásunk, akkor a kérdőív kitöltés remek alternatíva lehet, ahol egy 5-10 perces kérdőívért cserébe több száz vagy akár ezer forintot is kaphatunk, a nyelvi akadályok pedig könnyen leküzdhetőek egy fordító programmal.

2. Adatrögzítés

Az adatrögzítés bár nem a legizgalmasabb online munka, de kétségtelenül rugalmas, amihez sok esetben még nyelvtudás sem szükséges, hiszen többnyire számokkal kell dolgozni.

A fizetés nem a legmagasabb, de nyelvtudással és az adatrögzítés felgyorsításával (pl.: tízujjas gépeléssel) jelentős órabér-javulás érhető el.

Így tehát aki gyorsan szeretne internetes munkát találni, és később fejlődni is szeretne benne, annak remek választás lehet az adatrögzítés.

3. Virtuális asszisztens

Napjaink egyik legfelkapottabb munkájáról van szó, ám azt fontos leszögezni, hogy korántsem való mindenkinek.

Jóval izgalmasabb, sokoldalúbb munka mint az előzőek, de itt a nyelvtudás már szinte kötelező elvárás, valamint jó szervezőkészséggel is rendelkezni kell ahhoz, hogy hasznos virtuális asszisztenssé válhassunk.

Aki nem szeretne elmélyülni egy területen sem, hanem inkább egy generális, mindenre kiterjedő tudást tenne magáévá, annak tökéletes választás ez a munkakör. 

4. Szövegíró

A szövegírás az internet megjelenésével az egyik legfontosabb készséggé vált.

A tartalomgyártásnak köszönhetően szinte minden embernek meg kellett tanulnia tisztán, érthetően és rendszerezetten átadnia a gondolatait – ha máshol nem is, az üzenetküldő alkalmazásokban és a közösségi médiában kétségtelenül.

Ezeknek, illetve a blogok megjelenésének köszönhetően ma már rengeteg szöveges tartalomra van szükség, még hazánkban is rengeteg blogger állás érhető el.

Mivel azonban a szövegírással is egyre többen kezdtek el hivatásszerűen foglalkozni, ezért célszerű valami extrát is mögé tenni, amivel kitűnhetünk a tömegből – ilyen például a következő otthonról végezhető munka.

5. SEO szakértő

A SEO a Search Engine Optimization rövidítése, ami magyarul keresőoptimalizálást jelent. 

Aki még nem hallott róla, annak úgy lehetne a legkönnyebben összefoglalni, hogy ez a szaktudás az, aminek a segítségével az egyes oldalakat a Google első találatai közé tudjuk juttatni.

A SEO az online marketing egyik legfontosabb ága, így a kitanulásával remek lehetőségekhez juthatunk akár itthon is.

6. Influencer

A tartalomgyártás hihetetlenül fontos lett, de a tartalomnak nem feltétlenül kell szövegnek lennie.

Lehet akár videó (Youtube), kép (Instagram), vagy hanganyag (Podcast) is, a lényeg, hogy a végtermék hasznos vagy szórakoztató legyen.

Ahogy ez az alábbiakban is látható lesz, a különböző tartalmak gyártására akár szakosodni is lehet.

De akár vegyíteni is lehet őket, így véleményvezérré, influencerré válhatunk.

Az influencernek nem kell mindenképpen egy komolytalan, szórakoztató témával foglalkoznia – az orvosi vagy tudományos berkekben is megtalálhatóak a különböző influencerek, akiket a köznép inkább “szakértő”-ként szeret címkézni.

7. Videóvágó

A videóvágás hihetetlenül népszerű lett, mióta a Youtube megszületett.

Hogy pontosan mennyire, azt jól szemlélteti az a tény, hogy a Youtube ma már a világ második legnagyobb keresőmotorja.

Az emberek 5 milliárd videót néznek meg – naponta!

A kereslet tehát mind a videókra, mind az azokat elkészítő videóvágókra óriási. 

8. Közösségi média menedzser

A közösségi média ma már szinte minden cég online stratégiájának az egyik alapköve.

Ahhoz azonban, hogy eredménye is legyen a posztolásnak, komoly szaktudás és átgondolt stratégia szükséges.

Ezt a feladatkört a közösségi média menedzserek látják el, akik folyamatos kapcsolatban állnak a videóvágókkal, a kreatív szakemberekkel, az influencerekkel és a grafikusokkal, és az ő munkájukat egybegyúrva alakítanak ki egy egységes, meggyőző és követhető márkaprofilt a különböző közösségi média oldalakon (pl.: Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, stb.).

9. Grafikus

Míg a videóvágó a videókra, a szövegíró pedig a cikkekre szakosodott, addig a grafikus a vizuális, képi világot teszi letisztultabbá és esztétikusabbá az emberi szem számára.

Ez azonban még nem minden, hiszen sokan nem tudják, de a vizuális elemeknek pszichológiai céljuk is van azon túl, hogy szépek – cselekvésre kell buzdítaniuk.

Amikor például egy arcot látunk a weboldalon, akkor önkéntelenül is abba az irányba nézünk, amerre a weboldalon látható arc is néz.

Bár ma már szinte minden képi anyagot – a magazinoktól kezdve egészen a hirdetőtáblákig – grafikusok készítenek, mégis a weboldalak azok, amiken a legtöbb grafikus dolgozik világszerte. 

10. Weboldal készítés

A weboldal ma már az egyik legfontosabb érték – mind a vállalkozásoknak, mind pedig a magánszemélyeknek.

Egy weboldal például remek önéletrajz lehet, de akár saját blogot vagy vlogot is vezethetünk rajta. Egy szó mint száz, a legtöbb embernek ma már szüksége van egy saját weboldalra, így aki ki tudja szolgálni ezt az igényt, az rengeteg embert tud majd ügyféllé tenni.

Ráadásul nem is a legbonyolultabb dolog, ugyanis egyrészről a munka otthonról is tökéletesen elvégezhető, másrészről pedig néhány hónapos tanulással már remek eredményt érhetünk el az olyan tartalomkezelőknek hála, mint például a WordPress. Így a weboldal készítés kétségtelenül az egyik legprofitábilisabb otthon végezhető munka.

Ajánló

A legjobb önfejlesztő könyvek

A legjobb önfejlesztő könyvek

Miért olvasunk önfejlesztő könyveket? Az önfejlesztő könyvek számos előnnyel rendelkeznek, és hozzájárulhatnak az egyének életminőségének...

bővebben
A legjobb üzleti könyvek

A legjobb üzleti könyvek

Az üzleti könyvek értékes erőforrások azoknak, akik személyes fejlődésre és szakmai fejlődésre törekednek. Betekintést, stratégiákat és gyakorlati...

bővebben