Vállalkozás indítása külföldön: 4 szempont, amit mindenképp vegyünk figyelembe

Egy nemzetközi cég megalapítása nem csak üzletileg izgalmas kihívás, de igen jövedelmező is lehet, ha odafigyelünk a részletekre. Minden cégalapítás kockázatokkal jár, de ha mindezt külföldön valósítjuk meg, azt jóval nagyobb körültekintéssel kell megtegyük, mintha hazai pályán mozognánk.

Hogy megalapozott döntést tudjunk hozni a vállalkozás elindítása előtt, érdemes átgondolni az alábbi szempontokat, hogy biztosra menjünk, minden információnk megvan az induláshoz.

Milyen az infrastruktúra és a gazdasági környezet?

Lehet, hogy jó esélyeket látunk a kiszemelt országban található felvásárlóerőben, de azt is meg kell fontolni, rendelkezésre állnak-e a cég működtetéséhez elengedhetetlen alapvető szükségletek.

 • Kedvező az ingatlanpiac? Könnyen tudunk számunkra alkalmas irodát találni, vagy már a lakhatás is nehéz kérdés?
 • Milyen a közlekedés? Könnyű eljutni egyik nagyvárosból a másikba, vagy már az országba bejutás is nehézkes?
 • Milyen a politikai és gazdasági helyzet? A demokrácia tényleg demokrácia, vagy számolnunk kell azzal a kockázattal, hogy az épp hatalmon lévő párt egy tollvonással eltörölheti az aktuális adókedvezményeket?

Habár senki sem tudja megjósolni, mit hozhat a jövő, a jelenlegi körülmények felmérése mellett érdemes azt is megnézni, volt-e bármilyen drasztikus változás az országban az elmúlt 5-10 évben. Ebből levonhatjuk azt a tanulságot is, hogy kell-e számoljunk váratlan változásokkal a jövőben, mielőtt meghozzuk a döntést.

Milyen a helyi közösség?

Szánjunk időt arra, hogy megismerjük a helyi szokásokat, az emberek viselkedését. Jó dolog előre tájékozódni a hírekből és ismerősök beszámolóiból, de érdemes legalább egyszer ellátogatni az országba, hogy lássuk, mire számíthatunk.

 • Könnyű megbízható munkaerőt találni?
 • Inkább a fizikai munkaerő, vagy a szellemi munkaerő terén jobbak a lehetőségek alkalmazottakat találni?
 • Milyen helyi kultúrális szokásokat kell mindenképpen megismerjünk?

A személyes élményeket semmi más nem pótolhatja, ezért érdemes legalább néhány hetet eltölteni a kiszemelt országban, hogy saját tapasztalat alapján szerezzük meg az első benyomásokat a fenti kérdésekről.

Milyen a helyi üzleti kultúra?

Ha van helyi ismeretségünk, sokkal könnyebben nyílhatnak meg az ajtók. A legtöbb országban előnnyel indulunk a tárgyalásokban, ha beszéljük a nyelvet, ezért jó, ha egy, az adott országban otthonosan mozgó ismerőssel érkezünk a tárgyalásra.

A non-verbális kommunikáció is legalább ennyire fontos. Akár olyan apróságon is múlhat egy tárgyalás sikere, hogy milyen gyakran nézünk a partnerünk szemébe, vagy hogyan üdvözöljük őt. Mindezt könyvekből is meg lehet tanulni, de sokkal többet ér, ha lokális tapasztalatot szerzünk.

 • Könnyen ki tudunk építeni üzleti kapcsolatokat, vagy zárkózottak az emberek?
 • Beszéljük a nyelvet, vagy van olyan ismerősünk, aki segíthet a tárgyalásokon és natív nyelvtudással rendelkezik?
 • Jogosan várhatunk el azonnali döntést, vagy számolnunk kell vele, hogy időbe telik megállapodásra jutni?

Ha mindezek alapos megismerésére elég időt szánunk, és úgy érezzük, otthonosan tudnánk mozogni az adott ország üzleti életében, ezt a pontot is kipipálhatjuk.

Milyenek a gazdasági adottságok?

Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy megismerjük a pénzügyi körülményeket és feltételeket. Például kedvezőbb helyzetből indulnak-e az állampolgárok, vonatkoznak-e rájuk olyan adókedvezmények, amit mi nem érhetnénk el másképp: ez esetben érdemes lehet megfontolni egy helyi üzlettárs bevonását az adóoptimalizálás érdekében.

 • Milyenek a helyi adózási szabályok? Elég kedvezőek számunkra?
 • Megfelelőek az export és az import lehetőségei?
 • Egyszerű a bankszámlanyitás, vagy túl bonyolult / nem éri meg?

Nem elég sikeresen működtetni egy vállalkozást külföldön, azt is tudnunk kell, hogyan fogjuk majd viszontlátni a pénzünk. Ezért jó, ha képbe kerülünk a fenti kérdések témaköreivel, vagy akár azzal, megérheti-e például a kettős állampolgárság a potenciális adókedvezmények miatt.

Ajánló