Térkövezés: tippek és friss piaci árak a térkő lerakáshoz

A mai modern kertek elengedhetetlen eleme egy impozáns, minőségi térkő burkolat. Ahhoz azonban, hogy jól sikerüljön a kivitelezés, néhány dologra bizony figyelni kell!

Cikkünkben pontosan ezt fogjuk bemutatni: a térkő lerakás folyamatától kezdve egészen az aktuális térkövezés árakig.

Hogyan fest a térkő lerakás folyamata?

A térkő lerakása történhet szakember bevonásával, de akár házilag is. Bármelyiket is választjuk, a lerakás folyamata hasonló lesz.

Alapvetően két dologra kell figyelni:

  1. A térkő lerakás pontos, egymást követő lépéseire
  2. A térkő rétegrendjére

A munka első lépése mindig a térkövezni kívánt terület kijelölése és elhatárolása. Ezt követi a második lépésben az alap kiásása, amelynek mélységét több faktor is befolyásolja (pl.: térkő terhelés, talajszerkezet, stb.)

A térkövezés esetében az alapot a földréteg fogja szolgáltatni, ám fontos, hogy biztosítva legyen a föld tömörsége, ugyanis a térkő mozdulatlanságának ez az egyik biztosítéka.

A stabilitás azonban főleg a szegélynek lesz köszönhető, ezért a harmadik lépésben a térkő szegélyek kialakítása fog megtörténni, amely a föld helyett már betonalapot kap.

A negyedik lépésben a föld alapra egy teherhordó réteget terítünk, amely a csapadék elvezetésében nyújt hatalmas segítséget, de emellett könnyen tömöríthetőnek is kell lennie – éppen ezért készül zúzalékból, amelynek szemcséi jóval nagyobbak, mint a következő, ötödik lépésben lerakott finomabb murva réteg, ami általában mészkő vagy bazalt.

Amint az utolsó réteget is leraktuk, jöhet a hatodik, egyben utolsó lépés: a térkő lerakása.  

Fontos tippek a térkövezéshez

Ahhoz, hogy a térkő burkolat tartós legyen, rengeteg apró dologra kell odafigyelnünk.

  • Minél nagyobb terhelést fog kapni a térkő, annál masszívabb alapra lesz szükség. Éppen ezért 20-60 centiméter mélységű alapban érdemes gondolkodni – ha csak járdaként szeretnénk használni, akkor elég lehet a 20-30 centiméter is, ám ha autóbeálló készül, és nem csak személygépjárművek fogják használni az útburkolatot, akkor érdemes minél mélyebb, ezáltal tartósabb alapot ásni.
  • Az alap szélességével is érdemes túlmenni a kijelölt területen – legalább 20-40 centivel (a szegélyek miatt). A szegély alá legalább 10 centiméter betonréteget kell létrehozni.
  • A térkő rétegrend kialakításánál rendkívül fontos, hogy minden egyes leterített réteget tömöríteni kell – például lapvibrátorral.
Térkő lerakás
Forrás: Unsplash

Mivel a térkövezés házilag történő kivitelezésekor rendkívül sok dologra kell odafigyelni, ezért érdemes lehet megfontolni a szakemberek bevonását is.

Bár a szakmunka drága lehet, de az biztos, hogy a helytelenül kivitelezett házi térkövezés egy vagyonba fog kerülni.

Térkövezés árak

Amennyiben a kivitelezés házilag történik, akkor csak a térkövet és a segédanyagokat kell megvásárolni – ám szakember bevonása esetén a munkadíjat is bele kell kalkulálni a végső költségekbe.

Egyszerű ökölszabály, hogy a kivitelezés ára mindig duplája a térkő árának.

A térkő lerakás díja az alábbi elemekből épül fel:

  • Helyszíni felmérés, burkolat tervezés, munkaszervezés (néhány tízezer forint, de megrendelés esetén általában levonják a végső árból)
  • Bontás (amennyiben szükség van rá) — körülbelül 5.000 forint / m2
  • Térkő szegély kialakítása — körülbelül 4.000 forint / m
  • Előkészületek, alapozás, térkő lerakás (földmunka, rétegrendek kialakítása, tömörítés, besöprés) — körülbelül 7.000 forint / m2
  • Vízelvezetés (pl.: folyóka elem beépítése) — körülbelül 8.000 forint / m

Az imént feltüntetett térkövezés árak az ÁFA-t is tartalmazzák.

Ehhez jönnek még hozzá a további segédanyagok, amelyek körülbelül fele annyiba kerülnek összességében, mint az előbb felsorolt munkadíjak.

Ajánló