Passzív jövedelem: Mítoszok, tények és ötletek

A legtöbb vállalkozó életének egyik legfőbb célja a passzív jövedelem elérése.

Sokan olyan megszállottan üldözik, hogy nincs idejük megállni és elgondolkodni azon, hogy egyáltalán létezik-e az eszménykép, amiért mindenüket feláldozzák.

Ahhoz, hogy megtudjuk a választ, először meg kell vizsgálnunk, hogy mit is jelent pontosan a passzív jövedelem.

Miután pedig ezt megtettük, megmutatjuk, hogy melyek azok a passzív jövedelem források és befektetési lehetőségek, amelyek a leginkább megfelelnek a definíciónak.

A passzív jövedelemről – őszintén

Bár kétségtelenül jól hangzik, hogy sosem kell többé dolgoznunk, ám nagyon kevés olyan ember létezik, aki ezt valóban el is éri.

A paradoxon pedig az, hogy aki eléri, az egyáltalán nem vágyik rá, hiszen építeni, alkotni és vállalkozni akar.

Az ember ugyanis nem a semmittevésre van kitalálva – az egyetlen olyan faj vagyunk, akiknek céljai, álmai vannak.

Azok a vállalkozók tehát sokkal nagyobb arányban érik el a passzív jövedelmet, akik nem kifejezetten ezt a célt tűzték ki maguk elé.

Mi is az a passzív jövedelem?

Olyan havi bevétel, amit mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül megkapunk, függetlenül attól, hogy mit is teszünk abban a hónapban.

Természetesen az időintervallum ebben a definícióban lényegtelen, hiszen vannak olyan passzív lehetőségek, amik csak néhány évente fizetnek, ám akkor az egész összeget egyszerre.

Ahhoz azonban, hogy ezt elérjük, erőforrásokra lesz szükségünk.

A passzív jövedelem szempontjából legfontosabb erőforrás a pénz, hiszen a legkönnyebben pénzből lehet még több pénzt csinálni.

Az emberek ugyanis előszeretettel fizetnek azért, hogy más pénzét használhassák – így működnek a bankok, a pénzintézeteknek e módon fizetett összeget pedig kamatnak nevezzük. Kamatot fizetünk azért, hogy a bank pénzét használjuk.

De mi a helyzet akkor, ha nincs annyi pénzünk, hogy kölcsönadjunk és azért kamatot számoljunk fel?

Ekkor más erőforrásunkat kell beáldoznunk, például az időnket.

A passzív jövedelmet ugyanis csak úgy lehet elérni, ha előtte évekig dolgozunk a megteremtésén.

Ezzel el is érkeztünk a passzív jövedelem legnagyobb mítoszához: 100%-ig passzív jövedelem ugyanis nem létezik.

A bankoknak is alkalmazottakat kell foglalkoztatniuk ahhoz, hogy a hiteleket eladják, a kamatot pedig behajtsák.

A passzív jövedelmet elérő vállalkozók pedig hosszú-hosszú éveket ölnek bele, hogy felépítsenek valamit, ami teljesen automatizáltan, önmagától is pénzt termel.

Amikor pedig ez sikerül, szembetalálkozunk a passzív jövedelem másik nagy csapdájával, az amortizációval.

Ahogy ugyanis telik az idő, a pénzünk, az eszközeink és a vállalkozásunk egyre inkább elértéktelenedik, hiszen a pénzt felemészti az infláció, az eszközök elhasználódnak (az ingatlant például lelakják az albérlők), a vállalkozások pedig nem tudnak tovább növekedni, ha senki sem foglalkozik velük, ezáltal előbb-utóbb megelőzi őket a konkurencia.

A 100%-ig passzív jövedelem tehát inkább tűnik mítosznak, mint valóságnak.

Azonban van néhány passzív jövedelem ötlet, amik még ha nem is teljesen automatizáltan teremtik elő a pénzt, mégis nagyon közel állnak hozzá.

Az alábbiakban ezeket mutatjuk be!

Passzív jövedelem ötletek és befektetési lehetőségek

Ahhoz, hogy az értékeink pénzt termeljenek, valamelyik erőforrásból hatalmas többletet kell felhalmoznunk.

Ilyen erőforrás lehet a pénz, a tudás vagy az energia is.

Odáig sokan eljutnak, hogy valamiből sokat halmozzanak fel – a probléma általában ott kezdődik, mikor hozzányúlnak a felhalmozott erőforrásokhoz, hiszen a legtöbbször egyszerűen csak elköltik, így mókuskerékbe kerülnek, amiből nagyon nehéz kiszállni.

Azt ajánljuk, hogy amennyiben bármelyik erőforrásból sikerül tartalékot felhalmozni, fektesd be, hogy még több bevételt termeljen számodra! 

Arra a kérdésre pedig, hogy “mibe fektessem a pénzem, időm vagy energiám”, a következő három tippet ajánljuk!

1. Információátadás

Amennyiben nincs elég pénze valakinek, más erőforrás után kell néznie.

A legfontosabb, amit mindannyian birtoklunk, és amit senki nem vehet el tőlünk, az nem más, mint a tudás.

Érdemes lehet tehát átadni a tudásunkat másoknak is, mégpedig olyan formában, hogy azzal ne kelljen folyamatosan foglalkozni.

A tanításról azonban egyikünknek sem a passzív jövedelem jut először eszébe, gondoljunk csak a tanárok helyzetére.

Ám ma már — az internet megjelenésének köszönhetően — online is oktathatunk, a különböző online képzéseknek hála pedig elég csak egyszer dokumentálnunk a tudásunkat, hiszen utána évekig, évtizedekig értékesíthetjük az arra kíváncsi tanulóknak.

Ehhez azonban több feltételnek is meg kell felelnünk!

  • Az információ minősége hihetetlenül jól kell értenünk valamihez, hogy az embereknek erre a tudásra legyen szüksége
  • Az információ fogyaszthatósága — nagyon gyakorlatiasan és szórakoztatóan kell tálalnunk a tudnivalókat, hogy az emberek élvezzenek tőlünk tanulni
  • Az információ forrása — hatalmas hitelességgel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy tőlünk akarják megszerezni az információt

Ez azt jelenti, hogy nem elég a tudás – az információ forrása, tehát a mögötte álló személyes márka is rendkívül fontos. 

Ehhez azonban nem kell hivatásos tanárrá válnunk!

Az online oktatás és információátadás egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy nincs az osztályterem négy fala közé zárva, és akár országhatárokon átívelő, nemzetközileg is elismert oktatókká válhatunk, amiben sokkal nagyobb potenciál van, mintha csak egy adott ország határain belül ténykednénk tanárként – gondoljunk csak a nemzetközi valuta értékére vagy a nemzetközi piac méretére.

passzív jövedelem ötletek

Ám minél nagyobb a piac és a benne rejlő lehetőség, annál keményebb versenyre számíthatunk, ami azt jelenti, hogy az előbb említett három feltételt is annál komolyabban kell vennünk.

Míg Magyarország lakossága kevesebb, mint 10 millió fő, addig az angol nyelvet több milliárdan beszélik, ami több százszorosa hazánk piacának.

Ez azt jelenti, hogy ha nemzetközi vizekre szeretnénk evezni, és az angol nyelvű piacot szeretnénk kiszolgálni, akkor a magyar piacnál százszor erősebb tudásra lesz szükségünk, amit százszor jobb oktatási módszerekkel kell előadnunk, ráadásul egy rendkívül hiteles nemzetközi személyes márkát is mögé kell építenünk.

A nagy lehetőségekhez ugyanis nagy verseny társul.

2. Ingatlan és földterület

Amíg emberek élnek a Földön, addig ingatlanokra és földterületekre is szükség lesz.

Természetesen előfordult már néhányszor olyan tragikus esemény a történelem során, mikor a népesség jelentősen megfogyatkozott, ám jelenleg nem ez a helyzet, és ha így haladunk tovább, éveken belül átlépjük a 10 milliárdos lélekszámot.

Éppen ezért egyre nagyobb a kereslet az ingatlanokra és a földterületekre.

Ráadásul az Európai Unión belül támogatás jár a földterületekért, amiket minden évben az állam utal, szinte teljesen passzívan.

Az ingatlan pedig egy olyan befektetési lehetőség, ami bár nem rendelkezik túl jó megtérüléssel, de mégis hatalmas előnye, hogy szinte mindenki ismeri.

Befektetni pedig csak és kizárólag olyan lehetőségekbe szabad, amiket ismerünk!

Bár egyik sem 100%-ig passzív jövedelem ötlet, de mégis közel állnak hozzá, és ha a teendőket — például a bérbeadással járó tevékenységeket — kiszervezzük, akkor bizony nem sok dolgunk marad velük.

Sokan azonban nem olyan szerencsések, hogy ingatlant vagy földterületet vásároljanak vagy örököljenek.

De mi a helyzet akkor, ha sem pénzzel, sem kiemelkedő tudással nem rendelkezünk?

Ekkor jön a harmadik kategória: a piaci rések megtalálása és kihasználása!

3. Online vállalkozás

Az alkalmazotti lét — mind a kreativitást, mind a felelősséget, mind pedig a pénzkereseti lehetőséget tekintve — igen limitált.

Passzív jövedelmet elérni alkalmazottként szinte lehetetlen, ez csupán egy saját vállalkozással lehetséges.

Természetesen itt is igaz, hogy a külföldi, nemzetközi piacon történő terjeszkedés jóval nagyobb potenciállal kecsegtethet, mint a határokon belül történő működés.

A külföldi vállalkozáshoz azonban külföldi cégalapításra van szükség, ami bonyolultabb lehet, mintha idehaza tennénk meg a szükséges lépéseket.

Ám ahogy azt az “információátadás” passzív jövedelem ötletnél is megmutattuk, nem a jogi, adózási vagy könyvelési teendők lesznek a legnehezebben vehető akadályok, hanem a nemzetközi piachoz szükséges tudás és hitelesség megszerzése.

Azonban a lehetőségek még így is felülmúlják a kockázatokat, és amennyiben valóban passzív jövedelmet szeretnénk elérni, kockáztatnunk kell, különben sosem fogjuk elérni!

Ahhoz azonban, hogy felépítsünk egy jól működő, passzív pénzkeresethez közelítő vállalkozást, néhány képességre biztosan szükségünk lesz.

A befektetés és a vállalkozás ugyanis rendkívül stresszes, a nagy potenciál tehát nagy áldozatokkal jár.

A kockázatok felmérésében, kiértékelésében és kezelésében sokat segíthet például a kockázatelemzés vagy a stressz-teszt, amelyeket nem csak a vállalkozóknak nagyon fontos elsajátítani, de a befektetőknek is – sőt, talán mindenkinek, aki akik passzív jövedelemre szeretne szert tenni.

Összegzés

Az internet megjelenésének egyik legfőbb előnye, hogy lehetőséget teremtett az online pénzszerzésre

A virtuális térben ugyanis leomlottak az országhatárok, és bárki, bárhonnan, bármikor munkába állhat – ezáltal igazi világpolgárrá változhat.

Ahhoz azonban, hogy felhőtlenül utazzunk, az üzletünknek vagy befektetésünknek működnie és termelnie kell nélkülünk is, ami azt jelenti, hogy legalább részben passzívvá kell tennünk a működését.

Ehhez jelenleg az online oktatás, az ingatlan és földterület vásárlás, illetve az online vállalkozás áll a legközelebb.
Amennyiben te is világpolgárrá válnál, és hiszel abban, hogy az élet nem ér véget az országhatárokon, az Europreneurs magazin neked való!

Ajánló